Oudste pater (103) van Sint-Sixtusabdij overleden

Redactie KW

In de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren overleed de oudste broeder. Broeder Dries (echte naam André Huyghe) was net 103 jaar geworden. Daarmee was hij waarschijnlijk de oudste trappist ter wereld.

Broeder Dries werd geboren in 1912 in Dikkebus. Samen met zijn zus, schoonbroer en nog een broer baatte hij de ouderlijke hoeve uit in Dikkebus bij Ieper. Hij had al een gevuld leven achter de rug, toen hij in 1966 op 54-jarige leeftijd in Westvleteren intrad en voor het kloosterleven koos.

Hij was nooit getrouwd. Weduwnaars kunnen immers wel broeder worden, maar momenteel zijn er bij de paters in Westvleteren geen broeders die ooit getrouwd waren. Broeder Dries was volgens een medebroeder een erg bescheiden man, een voorbeeldige monnik. Een man van het gebed ook. Als vijfde van acht kinderen stamde hij wel uit een religieus geïnspireerd gezin. Zijn oudste broer was jezuïet en missiepater in India, en hij had ook drie zussen die voor het kloosterleven kozen.

De pater van de klusjes

Binnen de abdij had hij niet echt een specifieke taak. Hij sprong overal bij waar nodig: de dieren verzorgen, helpen in de brouwerij, in de abdij en in de tuin. Voor allerlei hulp en klusjes konden de paters altijd op hem rekenen.

Broeder Dries werd in intieme kring begraven, hij rust op het kerkhof van de abdij. Momenteel verblijven er nog twintig broeders in de abdij van St.-Sixtus. De oudste is 90, de jongste 39.

(AHP- Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier