Oudste krant van Suriname wijdt volledige pagina aan jonge journalist uit Lauwe

Redactie KW

Pieter Van Maele, afkomstig uit Lauwe maar intussen al enkele jaren wonend en werkend in Paramaribo, Suriname, kreeg in de zaterdageditie van ‘s lands grootste krant een paginagroot interview.

De late twintiger koos in 2007 tijdens zijn laatste jaar journalistiek in Gent voor een niet-alledaagse stageplaats: hij ging voor enkele maanden aan de slag op de redactie van de krant De Ware Tijd, de oudste krant van Suriname, een voormalige Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika. Hij verloor zijn hart aan het land en zijn bevolking en toen hij bij zijn terugkeer in België niet meteen een gepaste job vond in de branche, besloot hij om opnieuw naar Suriname te trekken.

Eerste loon van 300 euro per maand

Voor het loon moest hij het niet doen – hij verdiende er 300 euro per maand, vertelde hij in 2012 nog aan Krant van West-Vlaanderen – maar de ervaring die hij er opdeed was onbetaalbaar. Zijn wegen kruisten meermaals die van president Bouterse, een op zijn zachtst gezegd omstreden figuur. Samen met zijn Nederlandse collega Ivo Evers schreef hij zelfs al een boek over die president, wat hem enkele open doekjes opleverde, maar nog veel meer tegenstanders. Positieve kant aan het verhaal: volgens de enen schreef hij te veel pro-Suriname, volgens de anderen te veel pro-Nederland. Met andere woorden: het verhaal was best wel evenwichtig en genuanceerd.

Freelancen voor Belgische en Nederlandse media

Intussen woont en werkt Pieter er nog altijd. Niet meer voor De Ware Tijd, het dagblad waar hij zaterdag dus een volledig paginagroot interview kreeg, maar als freelancer voor Belgische en Nederlandse media. Stukken van hem verschenen al in De Morgen, De Standaard en andere MO* Magazines. De Nederlander Alan Tijseling interviewde hem nu voor De Ware Tijd over het leven als Belg in Suriname, zijn relatie met Bouterse.

(FJA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier