‘Oudste kat ter wereld’ gestorven in Ichtegem

Redactie KW

Prutsje, de vermoedelijk oudste kat ter wereld, is op 27-jarige leeftijd gestorven in de handen van baasje Ria Panckoucke uit Ichtegem.

“Ze greep me vast en keek me recht in de ogen. Alsof ze nog geen afscheid wou nemen.”

Officieel is Prutsje nooit erkend geweest als oudste kat van de wereld. Leeftijden zijn moeilijk te controleren omdat katten geen geboortebewijs hebben. Maar omdat vorig jaar een 24-jarige kat uit Engeland door het Guinness Book of Records als oudste kat werd aangeduid, gingen Ria en Patrick er wel van uit dat Prutsje wellicht de oudste kat ter wereld was.

Ik heb uiteindelijk de ganse dag geweend. Ik ben mijn beste vriendje kwijt

Op het internet hebben we nergens een oudere kat gevonden. Wij hebben alvast enkele foto’s van destijds. Ik was 22 jaar toen ons Prutsje geboren werd”, vertelt Ria. Prutsje stierf zondagmorgen in haar armen. “Ik ben blij dat ik bij haar was. De laatste dagen is ze niet van mijn zijde geweken. Ik droeg haar de ganse dag, ook op dat laatste moment. Ze keek in mijn ogen, en stak haar klauwen licht in mijn armen. Het leek alsof ze nog geen afscheid wou nemen. Ik heb uiteindelijk de ganse dag geweend. Ik ben mijn beste vriendje kwijt”, vertelt Ria.

Het afscheid valt zwaar voor haar. “Prutsje heeft 27 jaar bij mij geslapen. Meer dan de helft van mijn leven. Ik heb thuis nog andere katten, maar die band is uiteraard niet hetzelfde. We wisten dat deze dag zou komen. Hoe ouder ze werd, hoe dichter de dag kwam. Maar toch doet het pijn.”

Prutsje wordt gecremeerd in krijgt straks een speciaal plekje in het ouderlijke huis. “We zullen de urne bewaren in een kast. Zo is ze altijd bij ons. We hebben heel wat foto’s van haar. Misschien zullen we er enkele vergroten. Want vergeten zullen we Prutsje nooit. Daarvoor was ze te dierbaar”, aldus nog Ria Panckoucke.

(DJ / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier