Oudste inwoner van Lendelede overleden

Redactie KW

Zondag heeft Lendelede zijn oudste inwoner verloren: in het woon-zorgcentrum Aksent is Marie-Louise Meersseman rustig ingeslapen. Eind vorig jaar, op 28 december, mocht ze nog haar 103de verjaardag vieren, al was ze toen al erg verzwakt.

Marie-Louiske, zoals iedereen haar in Lendelede kende, of tante Wies voor de familie, stamde uit een bekende familie. Vader Jozef was gemeentesecretaris in Lendelede en haar grootvader August was onderwijzer en later inspecteur. Haar oom Pieter Meersseman, leraar en dichter, kreeg in Lendelede een straatnaam. Marie-Louise was de oudste van drie kinderen. Haar broer Pieter en haar zus Leona zijn overleden, maar ze kreeg nog geregeld bezoek van haar vele neven en nichten.

Op nog geen 4-jarige leeftijd verloor Marie-Louise haar moeder Julia Gheysens bij een granaatinslag op het einde van WO I: in oktober dit jaar zou het 100 jaar geleden zijn. Later hielp ze eerst haar vader op het gemeentehuis en na zijn dood in 1946 werd ze bankbediende bij de BBL in Kortrijk. Op haar 60ste ging Marie-Louise, die ongehuwd bleef, met pensioen.

Marie-Louise was in Lendelede geboren en woonde er haar hele lange leven, eerst in de Izegemsestraat, daarna in de Kasteelstraat en uiteindelijk vanaf begin mei 1964 in het toenmalige rusthuis Sint-Vincentius. Ze was toen amper 50. Ze trok er in met haar tante en pleegmoeder ‘bobonne’ Marie. Na Maries dood mocht Marie-Louise blijven, zodat ze maar liefst 53 jaar in het rusthuis heeft gewoond. “Alles nemen zoals het komt” noemde ze als haar geheim om zo’n hoge leeftijd te bereiken. Ze was een tengere maar krachtige vrouw die overal haar mannetje stond.

Marie-Louise is in vele Lendeleedse verenigingen actief geweest. Zo was ze medestichter van het Rode Kruis en de Seniorenraad en was ze de eerste voorzitter van Ziekenzorg. Ze was lid van Neos, het Davidsfonds (waarvan ze destijds secretaris was) en de Alleenstaande Dames Lendelede. Het is niet voor niets dat de parochiegemeenschap haar in 2001 in het Jaar van de Vrijwilliger 2001 huldigde als ‘Verdienstelijkste Vrijwilliger’. Stammend uit een Vlaamsvoelende familie, trok Marie-Louise jarenlang naar de IJzerbedevaart.

Toen ze in 2014 haar 100ste verjaardag vierde, was ze nog bijzonder kwiek. Ze heeft dan nog van een enkele goede jaren mogen genieten.

De afscheidsdienst heeft plaats op zaterdag 10 februari om 11 uur in de Sint-Blasiuskerk. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier