Ouders voor de rechter voor weigering polio-inenting voor hun baby

Redactie KW

Volgens de verdediging lag er zeker geen religieuze beslissing aan de oorzaak van de weigering.

Abdurakhman B. en zijn echtgenote uit Ieper weigerden hun dochtertje, dat geboren werd op 9 maart 2013, te laten inenten tegen polio. Volgens de verdediging lag er zeker geen religieuze beslissing aan de oorzaak van de weigering, maar een recentere wetgeving die stelt dat iedereen het recht heeft op een vrije keuze, en die van latere datum is dan de verplichting tot inenting, een wet van 50 jaar geleden.

Bovendien stelde de verdediging vast dat er de jongste 25 jaar geen gevallen van polio werden vastgesteld, en dat het wel laten inenten neveneffecten heeft en bovendien zou de vaccinatie kankerverwekkende stoffen bevat, weliswaar in zeer minieme mate. De verdediging had het bovendien over de medische problemen van een ouder kindje. De ouders vreesden dat hun baby, zonder een beschuldigende vinger uit te steken, misschien ook ziek zou worden.

“Dat ze het niet laten doen is dus zeker en vast kiezen in het belang van hun kind”, aldus de verdediging, die aandrong op de vrijspraak, hoogstens opschorting. Het openbaar ministerie daarentegen vordert een effectieve boete van 156 euro. Vonnis op 12 oktober.

(HV)