Ouders vechten tegen windmolens om zoontje met hartkwaal nog meer leed te besparen

Tine Bruynsteen en Stijn Verhelst met hun kinderen Clémence en Leon. © TV
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het gezin van Stijn Verhelst en Tine Bruynsteen uit Zwevezele verzet zich tegen de komst van twee windmolens van Aspiravi langs de E403. Er zou er eentje komen op het grondgebied van Zwevezele, een andere aan de overkant van de snelweg, in Lichtervelde.

De windmolens van elk 150 meter hoog zouden 3.500 gezinnen moeten voorzien van energie, maar boezemen het gezin van Stijn Verhelst (38) en Tine Bruynsteen (31) vooral angst in. “Ons zoontje Leon (5) lijdt aan supravalvulaire aortastenose, wat een vernauwing van de uitstroomopening van de linkerhartkamer inhoudt”, vertelt Tine. “Die vernauwingen gaan bij Leon tot in zijn linker hersenhelft. Hij heeft al zeven operaties achter de rug, waarvan drie openhartoperaties. We zijn hier komen wonen voor de natuur en de rust. Op aanraden van een Gentse prof, want eerder in Roeselare woonden we dicht bij hoogspanningskabels. We verhuisden naar de boerenbuiten voor zijn gezondheid. En nu willen ze hier zo’n spellementen zetten!”

“Vechten als een leeuwin”

Tine en Stijn maken zich vooral zorgen over de negatieve invloed die dergelijke windmolens volgens hen kunnen hebben op het al zwakke hart van hun zoontje. “Ik las dat de ultrasone geluiden die windmolens voortbrengen, aan de basis kunnen liggen van vaatwandverdikkingen. En laat dat nu net zijn waar onze zoon aan lijdt”, aldus Tine.

Ouders vechten tegen windmolens om zoontje met hartkwaal nog meer leed te besparen

“Een cardioloog uit Aalst zei een paar jaar geleden nog in de krant dat het waanzin is om windmolens te bouwen bij bewoning. Het lawaai zorgt voor een hogere bloeddruk en dat kan leiden tot hartfalen. Je kan dus wel begrijpen dat we hier geen dergelijke turbines willen. Als het over mijn kinderen gaat, dan ben ik een leeuwin. Vorig jaar trad er nog een zware complicatie op, waardoor Leon inwendig begon uit te bloeden. Als je zulke dingen meegemaakt hebt, dan ga je heel ver om te vermijden dat het weer gebeurt. Ons zoontje heeft al genoeg geleden.”

Het gezin heeft zich alvast aangesloten bij het actiecomité dat zich inzet tegen de komst van windmolens in de Groenhovevallei. Het openbaar onderzoek loopt tot half april. De gemeentes Lichtervelde en Wingene moeten nog advies uitbrengen.

(TV)

Hun volledige verhaal, en reacties van andere betrokken partijen, lees je nu vrijdag in Krant van West-Vlaanderen, edities De Weekbode Torhout, Tielt en Roeselare.