Ouders niet te spreken over nieuw vormselprogramma Sint-Amandusparochie in Meulebeke

De Sint-Amanduskerk in Meulebeke.
Redactie KW

De vormselouders zijn verontwaardigd over het nieuwe vormselprogramma in de Sint-Amandusparochie in Meulebeke.

In een open brief beschrijft een vormselouder de gang van zaken:

Hierbij wil ik jullie het een en ander toelichten in verband met het nieuwe vormselprogramma in de Sint-Amandusparochie te Meulebeke.

In oktober werd iedere vormeling uitgenodigd in de kerk. Daar werd 2 uur een repliek gegeven door 2 kapiteins over het intens geloof en de veranderingen naar het vormsel toe. Dit werd gegeven door 2 onbekenden voor de meeste mensen. Iedere ouder was verrast die avond maar betaalde als kuddedier gedwee hun inschrijving (60 euro).

De dag erna kwam het pas los dat het warme vormsel van weleer voorbij was en dat we ineens 50 jaar terug in de tijd gingen waar geen tegenspraak geduld wordt.

Na een gesprek met een paar catechisten en mevr. Rita Vervaeke die na 17 jaar trouw in het secretariaat van de kerk gewerkt te hebben, van de ene op de andere dag als grof vuil aan de kant werd geschoven, zijn we met een werkgroep gestart onder de naam ‘bezorgde vormselouders’. Op de eerste gespreksavond werd door de grote aanwezigheid duidelijk dat dit niet het vormsel is waar de kinderen zich aan verwachten. Zelfs waren er spontaan catechisten van de vorige jaren aanwezig. Catehisten die ontslag genomen hadden vanwege hun onmin met het nieuwe systeem.

Drie vierde van de ouders uit het centrum hebben dan ook getekend niet te willen dat de kinderen zo hun vormsel deden. Iedereen was overtuigd dat de stuurgroep van het vormsel ging tegemoet komen aan onze verwensingen. Maar nee hoor: ‘het is zoals we hebben uitgelegd , anders geen vorming’.

Vroeger konden de kinderen naar een catechiste gaan en werd naar het vormsel toegeleefd met een pak waarden en levensbagage. Nu zijn er 9 uitstappen/bijeenkomsten zoals een adventskrans maken, naar een klooster gaan, gaan zingen met nonnetjes. Elke keer krijgen ze een puzzelstukje waarbij ze een cadeau kunnen winnen. Dit altijd in één grote groep. De levensbagage wordt jammer genoeg niet meer meegegeven.

De prachtige vormselviering zelf werd vroeger gemaakt en voorbereid door de scholen maar die hebben ze ook niet meer nodig.

De meeste ouders doen hun vormsel toch in het centrum doordat het feest al is voorbereid. Van die ouders doen er veel kinderen niet mee aan de uitstappen.

Enkele ouders hebben zich intussen uitgeschreven voor het vormsel in het centrum en laten hun kinderen elders hun vormsel doen. Daar waar er wel met warmte en liefde wordt samengewerkt. Die parochies wensten ook niet langer samen te werken met met centrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier