Ouders krijgen twee jaar na overlijden zoon nog parkeerboete in de bus

Redactie KW

“Ongeloof en woede waren mijn eerste gevoelens”, zegt vader Peter Gekiere. De stad Gent belooft de boete kwijt te schelden.

Devon Gekiere (20) kwam op 30 juni 2013 samen met zijn beste vriend Roy Dinnecourt (17) om het leven bij een verkeersongeval in Adinkerke. De boete dateert van een maand eerder in Gent. “Mijn zoon had me inderdaad verteld dat zijn blauwe parkeerschijf toen verlopen was. Maar we hebben er achteraf nooit iets meer van gehoord”, zegt vader Peter Gekiere. Zijn verwondering was groot toen er afgelopen maandag – net de dag voor wat Devon zijn 22ste verjaardag moest worden – een brief van een deurwaarder in de bus zat. Met het vriendelijk verzoek om als ‘erfgenaam van Devon’ het openstaande bedrag van 137,77 euro van het Mobiliteitsbedrijf Gent binnen de vijftien dagen te betalen.

“Een serieuze mokerslag in het gezicht”, geeft Peter Toe. “Gevoelens van ongeloof en woede kwamen naar boven. Gebeuren er in België geen ergere dingen om zich mee bezig te houden? De oorspronkelijke boete van 50 euro was zelfs toegenomen door een aanmaning en een rappel die ik nooit ontvangen heb, door het opzoekwerk naar de erfgenamen, en door het inningsrecht van de deurwaarder. Het gaat mij niet om het geld, wel om het principe”, zucht Peter.

“Het Gentse Mobiliteitsbedrijf was niet op de hoogte van het overlijden van Devon”

De Westendenaar stuurde de brief meteen naar zijn advocaat om stappen te ondernemen. Volgens het Mobiliteitsbedrijf berust de brief echter op een misverstand. “Het Gentse Mobiliteitsbedrijf was niet op de hoogte van het overlijden van Devon. We stuurden eerst enkele betalingsherinneringen, maar toen daar geen antwoord op kwam, schakelden we een deurwaarder in. Die is op eigen initiatief te weten gekomen dat Devon overleden was en stuurde vervolgens de betalingsherinnering naar de ouders”, klinkt het bij het kabinet van mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). Het Gentse mobiliteitsbedrijf heeft sinds kort een nieuw beleid uitgestippeld waarbij de nabestaanden niet langer de boetes moeten betalen van hun pas overleden dierbaren. De boete van Devon zal daarom kwijtgescholden worden.

Voor de familie van Devon een kleine troost. “Zelf heb ik hiervan nog niets vernomen. Ik hoop dat dergelijke zaken in de toekomst vermeden kunnen worden. Het verdriet van een kind verliezen gaat nooit over. Dat verwerkingsproces gaat van dag tot dag. Ik ben zaakvoerder van ‘Outletschoenen Bianca’ in Westende en Nieuwpoort-bad en kan op mijn werk mijn gedachten wat verzetten. Maar de pijn blijft. Elke dag opnieuw. Toen ik deze brief in mijn handen had, werd de wonde opnieuw wat groter”, aldus nog Peter Gekiere.

(DJ / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier