Oudenburg viert feestdag van Sint-Maarten opnieuw met stoet, riddershow en wafels

Redactie KW

Hiermee wil schepen van Cultuur Peter Velle een oude traditie in ere herstellen.


Oudenburg heeft iets met Romeinen. Er werden in diverse opgravingen al heel veel restanten van de Romeinse nederzetting in de stad gevonden. En vermits de legende van Sint-Maarten zich ook in de Romeinse tijd situeert, is de link vlug gelegd. De heilige was oorspronkelijk een Romeinse soldaat. Hij gaf op een dag een stuk van zijn mantel aan een bedelaar die de poorten van Amiens niet mocht passeren omdat hij vuil en niet voldoende gekleed was.

In de stoet die zondag door de straten van Oudenburg ging, werd deze legende uitgebeeld. “Het is de eerste keer dat we dit organiseren. En de opkomst voldoet absoluut aan mijn verwachtingen”, stelt schepen van Cultuur Peter Velle. “Een motivatie om hiervan een traditie te maken. Volgend jaar breien we hier zeker een vervolg aan.”

Na de stoet vond in cc Ipso Facto nog de Riddershow plaats die door de kinderen en volwassenen ten zeerste gesmaakt werd. Nadien kon iedereen zich nog genoeg doen aan vers gebakken wafels en nakeuvelen in de cafetaria van Ipso Facto.

(LIN)