Oudenburg: “Unizo is uitgegroeid tot een dynamische groep”

(Foto Ilse)
Redactie KW

Veel vrienden en bekenden, uit het sociale en professionele leven, stemden voor Peter. “Ik ben echt trots op deze titel. Het geeft me voldoening dat mensen appreciëren wat je doet. Er waren ook veel collega’s die het in de krant hadden gezien en op mij stemden”, glundert Peter.

“Ik werk deeltijds nu. In 1981 liep ik een zware breuk aan mijn voet op tijdens de turnles. Door vele complicaties en na meerdere operaties is die voet nog niet hersteld. In 2016 werd ik voor de twaalfde keer geopereerd en hebben ze een enkelprothese gestoken. De revalidatie verloopt goed maar duurt heel lang. Zo heb ik wel meer tijd om mij sociaal te engageren en te genieten van mijn hobby’s.”

Ik ben echt trots, mensen appreciëren wat je doet

In 2004 kwam Peter in het bestuur van Unizo, sinds 2007 is hij voorzitter. “Door het plotse overlijden van Roland Janssens kende onze ondernemersvereniging een onverwacht keerpunt. Ik nam het voorzitterschap op en probeerde samen met het bestuur nieuw leven in Unizo Oudenburg te blazen. De vereniging is intussen uitgegroeid tot een dynamische groep met enkele jonge mensen die van aanpakken weten. Er ontstonden nieuwe activiteiten en dat zorgde meteen voor een stijging van ons ledenaantal. Nieuwe en verjongende activiteiten geven uitstraling en daar willen mensen ook bij horen.”

“Het blijkt echter niet meer vanzelfsprekend om mensen op de been te krijgen. Onder de naam Oemburgse babbel brengen we een praatcafé waar ondernemers elkaar een viertal keer per jaar kunnen vinden. Ik heb momenteel een heel goed team. Soms is het als voorzitter wel eens moeilijk om het evenwicht te bewaren tussen de jonge en oudere bestuursleden. In de toekomst wil ik graag openstaan voor vernieuwing. Ik heb altijd gezegd dat ik na tien jaar het voorzitterschap wil doorgeven. Hopelijk kan ik de geschikte persoon vinden binnen ons huidig bestuur, maar het belet ons niet om open te staan voor nieuwe mensen”, zegt de trotse voorzitter.

Creatieve genen

Peter is ook lid van de astrofotografieclub. “Ik bouwde achter in de tuin mijn eigen sterrenkijkhuis. Het is wel een dure hobby maar bij helder weer kan je me regelmatig vinden in mijn huisje. Goed gekleed tegen de kou open ik dan het dak en daar kan ik toch wel enkele uren vertoeven.”

“Een drietal jaar geleden begon ik ook met tekenen en ik ga nu heel binnenkort schilderen. Vooral in aquarel en olieverf wil ik me verder verdiepen. Bij het tekenen is het vooral belangrijk dat je altijd ‘meten is weten’ in gedachten houdt. Je maakt een schets en daarna kijk je of de verhoudingen juist zitten, pas dan kan je beginnen met stylo. Ik maakte er al enkele en vind dat het me al aardig lukt. Ook dochter Annelies heeft het tekenen in zich”, aldus Peter.

De krak van Oudenburg is ondanks zijn beperkte mobiliteit toch een druk bezet man.

(IV)

Vragenrondje

Heb je een strenge opvoeding gehad?

“Wij kregen een strenge maar liefdevolle opvoeding. Het welzijn van de kinderen stond altijd bovenaan. Om dat te kunnen geven, hebben mijn ouders hard moeten werken. Ik koester mooie herinneringen aan mijn kindertijd.”

Doe je aan sport?

“Ik zwem van april tot oktober elke dag in ons buitenbad. Ann en ik proberen ook zoveel mogelijk te fietsen. Door mijn enkelprobleem is sporten echter beperkt.”

Jullie houden van reizen. Cultuur, natuur of uitrusten?

“Op reis zorgen we voor afwisseling: een dagje cultuur of natuur en dan een dagje rust en genieten. Dit jaar doen we een fietsvakantie samen met onze buren in de streek van Venetië.”

Zou je nog iets willen leren naast tekenen en schilderen?

“Het is soms moeilijk om er tijd voor te vinden maar ik wil nog Spaans leren en mij verder verdiepen in de astrofotografie.”

Welke waarden heb je je kinderen willen meegeven?

“De belangrijkste zijn ongetwijfeld liefde en oprechtheid. Wees eerlijk en heb plezier in je dagelijkse bezigheden. Als je naar de sterren kijkt, besef je pas hoe pietluttig we zijn.”

Blijf je later nog actief binnen Unizo Oudenburg?

“Graag, want de vriendschap bij zo’n team is onbetaalbaar.”

Wat wil je ooit in je leven nog eens doen?

“Ik hoop nog eens een ruimtereis te maken naar de maan of Mars. Dat komt gegarandeerd nog in reisbrochures, maar misschien zal het eerder iets zijn voor onze klein- of achterkleinkinderen.

Bio

Privé

Peter Delva (52) is getrouwd met Ann Depré en de papa van Vincent (25) en Annelies (23). Het gezin woont in de Oude Brugseweg. Peter is de zoon van Wilfrieda Dedeyster en Georges Delva.

Loopbaan

Peter en Ann waren zelfstandig gerant bij Brico, daarna was Peter hoofd van de technische dienst bij Sunparks en Vinci Park. Later werd hij preventie-adviseur, nu is hij zelfstandig veiligheidscoördinator en voorzitter van Unizo Oudenburg.

Vrije tijd

Zijn grootste passie is astrofotografie. Verder houdt hij van tekenen en schilderen.