Oude voetbalglorie Eric Duijck uit Heule overleden

Redactie KW

In het AZ Groeninge in Kortrijk is vrijdagavond 19 januari bekende Heulenaar Eric Duijck op 68-jarige leeftijd overleden. ‘Den Duker’, zoals hij genoemd werd, heeft een lange voetballoopbaan achter de rug en is een van de beste spelers die Heule ooit heeft gekend.

Hij was in Kortrijk geboren en groeide op in de Peperstraat. Hij wilde graag onderwijzer worden, maar doordat zijn moeder ziek werd, kon dat niet. Hij heeft eerst bij staalbouwbedrijf De Meestere in Heule gewerkt en de laatste 25 jaar bij het huidige Gamma in Kuurne (voorheen Wickes en Decorama), waar hij bediende werd.

Eric kon terugblikken op een mooie voetbalcarrière. Als 10-jarige begon hij bij de miniemen van Noordstar Heule. Na een jaar bij de knapen werd hij uitgeleend aan het toenmaligeStade Kortrijk waar hij twee seizoenen bleef en met de tweedejaars knapen kampioen speelde. Na een jaar als provinciaal scholier trok hij naar Kortrijk Sport om er als tweedejaars scholier deprovinciale kampioenstitel te veroveren. Een definitieve transfer naar Kortrijk Sport sprong af en Eric keerde terug naar Heule in 3de provinciale. Hij was er seizoenenlang topscorer, geregeld goed voor een 35-tal doelpunten. Hij werd onder meer ‘sterspeler van het jaar’. Na drie seizoenen werd Eric verkocht aan SK Menen dat zes reeksen hoger speelde, in derde nationale. Na twee seizoenen keerde hij terug naar zijn Heulse roots en speelde nog zeven seizoenen bij Noordstar, waar hij opnieuw vlot de weg naar de netten vond. “Het kwam zover dat het mijn schuld was als Noordstar verloor”, zei hij ooit. “Als we wonnen, had ik mijn best gedaan; als we verloren had ik er mijn voeten aan geveegd…”

Bestuurslid en eventjes trainer

Na zijn actieve loopbaan werd Eric Duijck lid van het jeugdbestuur van Noordstar. Hij trainde afwisselend de scholieren, de juniores en de miniemen. Met de scholieren speelde hij kampioen. Hij is ook drie keer tijdelijk trainer van de eerste ploeg: als eenhoofdtrainer het liet afweten, sprong Eric in. Hij werd ook bestuurslid en nog zes jaar afgevaardigde van de reserven die in zijn afscheidsjaar 2002 kampioen speelden. In 2004 stopt hij ook als bestuurslid. Daarna ging hij nog vele jaren kijken als supporter en de jongste jaren was hij in De Zoete Inval lid van de supportersclub van KV Kortrijk.

Eric woonde in de Lage Dreef en was getrouwd met Tania Verschaeve. Uit zijn eerste huwelijk had hij twee kinderen: Dimitri (Stasegem) en Saskia (met Andy Vancoillie, Gullegem). Hij had ook 7 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen.

In 2016 werd Eric door een trombose getroffen. Ruim een week geleden gebeurde dat opnieuw en werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Vrijdagavond ging hij plots achteruit en in een paar uur tijd is hij overleden door een bloedvergiftiging.

De uitvaart heeft plaats in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk op vrijdag 26 januari om 14 uur.

(NM – Foto NM)