Oude vluchtelingenkamp bijna opgedoekt, 1.000 migranten verhuisd naar ‘La Linière’

Redactie KW

Door politieke strubbelingen dreigde het gloednieuwe vluchtelingenkamp in Grande-Synthe bijna meteen bij de opening gesloten te worden.

Zover is het niet gekomen en donderdagmiddag blijven vrijwilligers vanuit Frankrijk en alle buurlanden hulpgoederen aanvoeren onder een stralend zonnetje. Het verschil met het slijkkamp is onvoorstelbaar: gloednieuwe verwarmde houten huisjes, voldoende sanitair, collectieve ruimtes, eetkraampjes, opslagruimte, een keuken, een geïmproviseerd schooltje en zelfs een moskee: aan alle elementaire zaken is gedacht.

Ergens in het midden zijn twee provisoire schooltjes en een moskeetent geïnstalleerd

De discussie is er altijd geweest en de mening van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken stond lijnrecht tegenover die van de burgemeester van Grande-Synthe. De eerste wilde hier helemaal geen vluchtelingen en de tweede wilde hen elders onderbrengen, in menswaardige omstandigheden. De burgemeester en Médecins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen) bekostigden samen een gloednieuw kamp met opvang voor 2.500 personen. Vandaag zijn er 267 houten huisjes af en staan er nog een aantal tenten, die op termijn moeten verdwijnen als de nog te bouwen ‘cabanons’ (er zouden er in totaal 380 moeten komen) klaar zijn. Bij de ingang van het tent is een grote, open overdekte hangar met tientallen oplaadpunten voor iPhones enz. Aan hoge tafels drinken jonge mannen koffie, versjacheren sigaretten of eten een broodje. De huisjes zijn netjes verspreid over het terrein, net als de sanitaire blokken. Ergens in het midden zijn twee provisoire schooltjes en een moskeetent geïnstalleerd. Kleuters kunnen hun geluk niet op en rijden rondjes op gekregen fietsjes. Langs alle kanten is het terrein afgemaakt met afsluithekken, zodat er geen gevaar is om op een onvoorzichtige manier de nabijgelegen snelweg of spoorweg over te steken.

Oude vluchtelingenkamp bijna opgedoekt, 1.000 migranten verhuisd naar 'La Linière'

Maandag was de ‘grote verhuizing’ gepland. Bussen en auto’s met vrijwilligers reden af en aan om de mensen uit het oude Basroch-domein over te brengen naar ‘La Linière’, het nieuwe kamp 3 km verderop. Maar het hoofd van politie van ‘La Préfecture du Nord’ stak stokken in de wielen. De politie blokkeerde het vertrek en de burgemeester kreeg een ingebrekestelling onder de neus geschoven. Prefect Cordet had een ongunstig advies gegeven na een veiligheidsinspectie, want het kamp zou niet voldoen aan de vereiste internationale veiligheidsnormen. Pure ironie, volgens alle hulpverlenende organisaties, want hoe was het dan in het oude kamp gesteld? De Franse overheid haalde bakzeil en bezweek onder de druk van de negatieve internationale commentaar en donderdagmorgen leek er letterlijk geen vuiltje aan de lucht: onder een stralende zon mocht iedereen het kamp weer in, ook de pers en de hulpverleners.

Patrick Legein van de ‘groep van Bredene’ is er ook. Zijn organisatie heeft met honderden mensen eraan meegewerkt om het nieuwe kamp zo snel mogelijk op te bouwen. Ook vandaag heeft hij een autolading voedsel mee. Hij zegt: “Het oude kamp is zo goed als verlaten, er zouden nog een vijftigtal achterblijvers zijn. In het begin waren er dat veel meer, want door de onmenselijke behandeling waren heel veel vluchtelingen wantrouwig. Vandaag zijn de meesten blij dat ze hier zitten, en dat zijn er een duizendtal. Het is waarschijnlijk een verademing voor hen: ze hebben nu alle basisvoorzieningen, ze zitten warm en droog… Maar toch willen ze uiteindelijk allemaal weg. En dat moeten we ook goed voor ogen houden: dit kamp biedt een oplossing op korte termijn en is niet bedoeld om mensen hier maandenlang te houden. We zien ook dat de hulpverleners het nu allemaal beter onder controle hebben. De groep Utopia 56, die voorheen in Calais zat, is hier een beetje een nieuwkomer, die ‘streng maar rechtvaardig’ optreedt.” De geplande ontruiming met bulldozers is nog niet echt begonnen, want er moet eerst geverifieerd worden of iedereen weg is. Wel wordt de buurt al grondig onderhanden genomen door tientallen schoonmaakteams.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier