Oude Tramstatie centraal tijdens Open Monumentendag in Roeselare

© STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op zondag 10 september valt er ook in Roeselare heel wat te beleven rond Open Monumentendag. Vooral aan de Oude Tramstatie komen er verschillende verhaallijnen samen.

De Oude Tramstatie is uitzonderlijk te bezoeken voor het grote publiek. Het tramhuisje staat er sinds 1889 en is een uniek stukje erfgoed. Het is een van de weinig intacte tramstationnetjes in Vlaanderen. “Je ontdekt er ook de verhalen van de vluchtelingen die halsoverkop Roeselare hebben moeten verlaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Johan Delbecke maaakte er samen met zijn leerlingen een boek over en vertelt er graag lles over”, vertelt schepen van Cultuur Dirk Lievens.

“De tramstatie was voor de Duitsers ook erg belangrijk, er vertrokken tal van gifgasflessen samen met de Duitse soldaten naar het front. Heel de operatie van de gifgasaanvallen werd gecoördineerd vanuit Roeselare.”

Daarnaast kun je ook aan de Sint-Michielskerk terecht om er het leven van Adriaen Willaert te ontdekken, om het halfuur wordt zijn levensverhaal in toneelvorm gebracht en om 16 uur is er een miniconcert op het rennaissance orgel. Je kan ook het gerestaureerde torenuurwerk bewonderen.

(TD)