Oud-gemeentesecretaris Oedelem Henri Zutterman is overleden

In 1988 overhandigde Henri Zutterman (rechts) het eerste exemplaar van zijn fotokijkboek aan toenmalig burgemeester Urbain De Cuyper, met naast hem Alfons Ryserhove, toenmalig ondervoorzitter van Bos en Beverveld, en toenmalige voorzitter Guido Tramaseur. © GF
Redactie KW

Op 25 mei overleed de oud-gemeentesecretaris van Oedelem, Henri Zutterman, die deze functie jarenlang vervulde tot aan de fusie van de gemeenten in 1976.

Naast zijn taak bij de overheid maakte Henri Zutterman ook naam als auteur van de vele artikelen voor talrijke kranten. Henri Zutterman werd geboren op 5 september 1925 en huwde met Lucie Bouserie. Samen kregen ze vier kinderen en acht kleinkinderen, waaronder de bekende roeier Tim Maeyens, die tijdens de Olympische Spelen in 2004 in de finale een zesde plaats behaalde. Tijdens de Spelen van 2008 eindigde hij als vierde.

Zijn grootvader Henri Zutterman stond mee aan de wieg van de Heemkundige Kring ‘Bos en Beverveld’ in 1965. Hij schreef een groot aantal artikelen voor het jaarboek en vooral zijn reeks over ‘Wandelingen in Oedelem’ zijn doorspekt met zelf getekende kaartjes en Oedelemse heemkundige weetjes, geïllustreerd met originele foto’s. Gedurende zijn actieve loopbaan verzamelde hij enorm veel informatie en kennis over zijn gemeente Oedelem, die hij via artikels voor de heemkring of het weekblad ‘Vrij Maldegem’ aan het lezerspubliek kenbaar maakte.

Boeken

Zijn fotoverzamelingen verschenen eerst in een bescheiden uitgave bij Uitgeverij Europese Bibliotheek Zaltbommel, maar later veel uitgebreider in de twee grote fotoboeken: Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen en Beernem, Oedelem, Sint-Joris in oude foto’s.

Vorig jaar nog droeg Henri de rest van zijn verzameling over aan de heemkundige kring Bos en Beverveld, waardoor men het volledige archief kon aanvullen met het gedeelte dat voordien al door de kring was aangekocht. Zijn verzameling, geordend per onderwerp en voorzien van de nodige commentaar, is van onschatbare waarde voor de kring. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op donderdag 2 juni in de Sint-Lambertuskerk in Oedelem.

(Regi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier