Oud-burgemeester Idesbald Janssens de Bisthoven overleden

Redactie KW

Donderdag 6 augustus overleed oud-burgemeester van Waardamme Idesbald Janssens de Bisthoven op 83-jarige leeftijd.

Idesbald Janssens de Bisthoven werd geboren op 27 september 1921 en is afkomstig uit Brugge. Idesbald melde zich als oorlogsvrijwilliger tijdens de tweede wereldoorlog en werd kort na zijn huwelijk opgeroepen als instructeur bij de fuseliers.

Na hun huwelijk kwam het jonge echtpaar in 1945 in Waardamme wonen op het landgoed in de Rooiveldstraat. Vanaf het eerste moment voelden ze zich thuis in het kleine landelijke Waardamme. Bij de eerste gemeenteraadsverkiezingen in 1946 werd Idesbald verkozen tot eerste schepen en in 1952 tot burgemeester. Hij bleef deze taak vervullen tot aan de fusie in 1976.

Inwonersaantal verdubbeld

Na de fusie bleef hij zetelen als schepen van Oostkamp. Onder zijn burgemeesterschap groeide Waardamme van 700 naar 1.500 inwoners. Hij was een van de drijvende krachten bij de oprichting van de harmonie Deugd Baart Vreugd, waar hij nog ere-voorzitter van was. Idesbald stond ook aan de wieg van het feestcomiteit en de uitbouw van het centrum van Waardamme, de verkaveling ‘de Vijvers’ en de Beekstraat. Er werd een nieuwe gemeenteschool gebouwd en de huidige structuur van het centrum van Waardamme werd vastgelegd, met onder meer de (nieuwe) Rooiveldstraat, maar vooral het uitzicht van het Dorpsplein. De pastorie werd verbouwd en gebruikt als gemeentehuis en de tuin van de pastorie werd omgevormd tot het Dorpsplein..

Naast zijn ambt als burgemeester was hij ook een tijd lang provincieraadslid en beheerder van een disconto-kantoor in Brugge. Naast zijn drukke politieke loopbaan had de ere-burgemeester van Waardamme ook nog tijd voor paarden en koetsen. Hij was ook nog ere-voorzitter van de oudstrijdersbond wat nu het 11 novembercomité geworden is.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier