Ostendaise-oester officieel erkend als streekproduct

06/06/17 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:48

De Ostendaise of 'de platte oester' is officieel verkozen tot streekproduct. De Oostendse oesters, die gekweekt worden in De Spuikom op de Vuurtorenwijk, zijn een delicatesse.

Ostendaise-oester officieel erkend als streekproduct

Jacky Puystjens legt in het bijzijn van zijn dochter Kim Puystjens en Willy Deschildere van de vzw Vlaamse Streekproducten uit aan burgemeester Johan Vande Lanotte hoe de kweek van een oester in elkaar zit. © JRO

"Het verschil tussen onze oesters en de Franse of Zeeuwse is dat het zonlicht in de Spuikom tot aan de bodem komt", vertelt Kim Puystjens. "Dat komt doordat het water niet zo diep is. Daardoor krijgen ze meer voeding en dat levert een vlezige, dikke oester op, in tegenstelling tot andere oesters. Ze zijn ook minder zoutig, omdat we met brak water zitten in vergelijking met de concurrenten. Voor ons is het label een erkenning voor het harde werk dat mijn ouders, Jacky en Iris Puystjens, er de afgelopen twintig jaar in hebben gestopt om de oesterkwekerij in Oostende terug op de kaart te zetten."

Door bacteriële vervuiling in de jaren '70 werd de kweek van oesters in de Oostendse Spuikom afgebroken. Het waren Jacky Puystjens (57) en Iris Van Daele (50) die in 1996 de oesterkwekerij nieuw leven inbliezen. Sindsdien is de Ostendaise niet meer weg te denken op de menukaart van veel restaurants.

(JRO)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!