Oriëntatiepalen maken comeback in Oostende, IKWV niet opgezet

© BELGA
Redactie KW

De bekende oriëntatiepalen van Media Consulting maken hun terugkeer op het strand van Oostende.

Dat is maandag beslist op het Oostendse schepencollege en het initiatief is dinsdag al voorgesteld op het Oostendse strand. De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) is niet opgezet met de ‘solo-slim’ van Oostende. Na enkele jaren afwezigheid krijgt Media Consulting terug voet aan wal in Oostende. Zij zullen kosteloos instaan voor de plaatsing van 19 oriëntatiepalen die voor kinderen en hun ouders een goed referentiepunt vormen.

“We kennen het systeem van de oriëntatiepalen al vele jaren. De kinderen vinden zo makkelijker de weg terug op het strand. Voor de (anderstalige) toeristen is het een herkenbaar symbool. Bovendien vragen de Oostendse redders duidelijke referentiepunten op het strand“, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a).

De terugkeer is vrij opvallend, want de jongste jaren zagen de meeste kustgemeenten af van het systeem. Vorig jaar stonden er nog palen in Koksijde, Middelkerke en De Panne, dit jaar komt Oostende erbij, goed voor 80 palen. Volgens Media Consulting kunnen er nog kustgemeenten volgen. “Uiteraard zullen we bij onze beslissing voorrang verlenen aan die badplaatsen die nog buizen en voeten van ons in bruikleen hebben. Dat is onder meer het geval voor Bredene en Nieuwpoort. Maar iedereen krijgt zijn kans”, aldus Bieke en Inne Vervaecke, de opvolgers van Dominiek Vervaecke bij Media Consulting.

“Verouderd en achterhaald”

IKWV is niet opgezet met de bocht die Oostende maakt. “De contracten met de andere gemeenten liepen bijna af. We kregen eindelijk de kans om in 2017 zelf met een goed alternatief te komen. We streven al jaren naar uniformiteit, maar dat komt nu allemaal in het gedrang“, aldus An Beun van IKWV. “We vinden het jammer dat Oostende niet met ons heeft teruggekoppeld over dit systeem, dat volgens ons verouderd en achterhaald is. De allerjongsten, de belangrijkste doelgroep, letten minder op deze palen.”

Volgens de reddingsintercommunale zijn er op dit moment geen andere gemeenten die willen inspringen op het initiatief van Media Consulting. Sinds het debacle enkele jaren geleden staat IKWV, samen met Studio 100 en andere sponsors, in voor de verdeling van anti-verdwaalarmbandjes, een systeem dat ook succesvol is gebleken, volgens IKWV.

Franky De Block (sp.a), gedeputeerde voor Toerisme, sprong enkele jaren geleden in de bres toen enkele kustgemeentes afzagen van de palen en de veiligheid voor kinderen in het gedrang kwam. “We hebben toen eenmalig naar een oplossing gezocht. Dat werden de armbandjes. Nu zijn we als provincie niet langer bevoegd. Uiteraard vind ik de veiligheid prioritair en die moet gewaarborgd worden. We gaan ons wel niet uitspreken over welk systeem het best werkt.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier