Organisatoren Wereldfestival Izegem bedwingen de hitte

Het wereldfestival is een schot in de roos. © FM
Redactie KW

De organisatoren van het Wereldfestival Izegem op de site van De Leest in de Sint-Jorisstraat zijn heel gelukkig met het mooie en heel warme weer.

“Bij dergelijke extreme temperaturen moeten we ook extra maatregelen nemen om de temperaturen in de grote concerthal zo laag mogelijk te houden”, zegt Marc Therry. De organisatoren moeten al drie dagen alle zeilen bijzetten om de temperatuur in de concerthal zo laag mogelijk te houden. “Bij de avondvoorstellingen lukt dat vrij goed met het geïnstalleerde afzuigsysteem, maar voor de seniorenvoorstelling van vrijdagnamiddag 15 uur moesten we bij een buitentemperatuur van meer dan 32 graden toch extra maatregelen nemen”, aldus Marc. “We bespoten het dak-tentzeil regelmatig met water en in de tent zorgden we voor extra drinkwater. Slechts één senior is onwel geworden. En ‘s avonds zaten de terrassen bomvol tot één uur ‘s nachts. In zaal Iso daarentegen was het door het warme weer minder druk.”

Schot in de roos

Het openingsgala van donderdag was een schot in de roos en maakte meteen duidelijk dat het Wereldfestival een verbroedering is tussen de ensembles uit 8 landen vanuit de hele wereld, maar ook een verbroedering tussen de ‘volksculturele’ dansen van de buitenlandse ensembles en de hedendaagse dansen van de Izegemse dansscholen. Donderdagavond schitterden Kirgizië, Baskenland, Columbia, Hongarije en de drummers uit Maleisië. De Cubanen en Filippijnen bekoorden iets minder. “Maar tijdens de 2 voorstellingen van vrijdag, telkens voor een volle tent, staken ze een extra tandje bij zodat het vrij evenwichtige voorstellingen waren”, aldus Marc.

Zaterdag gaven de buitenlandse groepen dans- en drumdemonstraties op de Grote en de Korenmarkt tijdens de zaterdagmarkt. In de namiddag startte Bazaar Mundial op de site van De Leest. En in de ‘Kleurrijke’ tent kan je zaterdag en zondag een speeddate hebben met iemand van een andere land en andere cultuur. Pure integraties!

Nog tot en met dinsdag zijn er festivalvoorstellingen waarvoor je tickets kunt reserveren op mail reservaties@wereldfestivalizegem of gsm 0491 14 13 64. Info op www.wereldfestivalizegem.be.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier