Organisatoren Gouden Boomstoet kijken angstvallig naar de lucht

Redactie KW

Met de bakken regen die er deze voormiddag over Brugge gevallen is, kijken de organisatoren van de Gouden Boomstoet steeds angstiger uit naar de weersvooruitzichten van de volgende dagen.

Aanstaande zaterdag en zondag staat immers de vijfjaarlijkse praalstoet op het programma. De historische ommegang werd in 1958 voor het eerst gecreëerd. Centraal thema blijft nog steeds de ‘Wapenpas van de Gouden Boom’ die in 1468 op de Brugse Markt werd gehouden ter gelegenheid van het huwelijk van Karel de Stoute, graaf van Vlaanderen en hertog van Bourgondië, met de Engelse prinses Margaretha van York.

Vijf jaar geleden was het twee dagen volop zon met temperaturen boven de dertig graden. Nu ziet het er naar uit dat droog weer (zaterdag kans op buien, zondag iets beter, maar fris) al een geschenk uit de hemel zou zijn. Het vertrek is telkens op 15 uur. De stoet duurt 2 uur, er zijn 52 taferelen en het parcours is 2,6 km lang. De stoet telt 16 praalwagens, 5 reuzen, 150 dieren en 10.250 stuks kostuums en rekwisieten. 50 grimeurs zijn in de weer met 1.030 pruiken en 220 baarden en snorren.

(MDW – Foto MDW)