Opvangcentrum Lombardsijde gaat dicht en maakt weer plaats voor vakantiegangers

Redactie KW

Woensdag verlaten de laatste tweehonderd inwoners van het opvangcentrum in Lombardsijde hun tijdelijke woonst.

Het vakantiedomein van de Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie van Defensie (CDSCA) wordt klaargestoomd om opnieuw vakantiegangers te ontvangen. Dat meldt Fedasil, dat het centrum beheerde.

Onder de laatste inwoners van het opvangcentrum waren zowel gezinnen, alleenstaande volwassenen als niet-begeleide minderjarigen. Vorige week vertrokken de eerste bewoners al naar enkele lokale opvanginitiatieven.

Deze week verhuisden de overige bewoners dus. Tien alleenstaande jongeren werden maandag overgebracht naar het nabijgelegen opvangcentrum van Koksijde. Op die manier kunnen zij hun OKAN-onderwijs, onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers, gemakkelijk voortzetten. Omdat er niet voldoende vrije plaatsen waren in Koksijde verhuisden de gezinnen met schoolgaande kinderen naar verschillende opvangcentra in Vlaanderen. Fedasil zorgt er zo voor dat de kinderen onderwijs kunnen blijven volgen in het Nederlands. Een groep van 22 personen, vooral gezinnen, kreeg onderdak in het woonponton in Gent, dat op 7 maart openging.

Fedasil streeft ernaar zoveel mogelijk tijdelijke medewerkers in te zetten in andere opvanginitiatieven. Binnen enkele maanden opent een nieuw centrum in Lombardsijde, niet op het vakantiedomein, maar in de legerbasis zelf, zoals het initieel bedoeld was.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier