Opvallende Sint-Ritakerk in Harelbeke voorlopig beschermd

De Sint-Ritakerk in Harelbeke wordt voorlopig beschermd. © Archeonet
Redactie KW

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, heeft vrijdag de voorlopige bescherming van de Sint-Ritakerk in Harelbeke ondertekend.

Deze modernistische kerk in beton werd opgetrokken tussen 1961 en 1968. Architecten Léon Stynen en Paul De Meyer ontwierpen het gebouw in samenwerking met het studiebureau Setesco. De Sint-Ritakerk is één van de meest uitzonderlijke modernistische kerkgebouwen in Vlaanderen. Het gebouw is opgetrokken in de vorm van een schuin afgeknotte piramide.

Het interieur wordt getypeerd door schuin opgaande lijnen en een licht hellend vloeroppervlak. Met uitzondering van de houten biechtstoelen werden alle vaste kerkmeubelen uitgevoerd in gepolijst beton. Voorbeelden hiervan zijn het altaar, de doopvont, de lezenaar, het tabernakel en het orgel.

Binnen negen maanden definitief?

Het ontwerp van Stynen wordt beschouwd als een hommage aan het brutalisme van zijn tijdgenoot Le Corbusier. Diens invloed blijkt onder meer uit de betonstructuur, de functionele planopbouw, de horizontale ritmering van gevels en meubilair, de sobere afwerking van het interieur en het glazen dakvlak.

In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen de negen maanden de definitieve bescherming.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier