“Opvallend hoe weinig Vlaams klinkende namen nog gegeven worden”

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Er wordt wel eens beweerd of gedacht dat we tegenwoordig door Amerikaanse of in elk geval Engelstalige voornamen overspoeld worden. Dat blijkt allerminst uit de top 100 van de meest populaire voornamen. De lijsten worden aangevoerd door meestal internationale voornamen, de meeste klassiek en soms met een vleugje retro.

De volledige top 100 en de meer dan 2.200 ingestuurde babyfoto’s deze week in KW Beebee, gratis bij KW en op KW.be/beebee

Aan de top bij de jongensnamen vinden we onder meer Leon, Arthur, Jules, Victor, Louis, Remi, Emiel, Maurice, Henri en Cyriel: het zijn allemaal namen die ook een eeuw geleden populair waren, tot ze een hele periode wegdeemsterden én als ouderwets aangevoeld werden. Ze komen nu terug en jaar na jaar zien we nieuwe namen terugkeren. Verder in de top 100 zien we bijvoorbeeld Julien, Charles, Marcel, Oscar, Achiel, Jérôme, Kamiel, Fons, Georges, Médard, Gaston en Odiel. En nu duiken ook al Honoré, Gerard, Leonard en Silvain op.

Ook bij de meisjesnamen vinden we enkele retronamen, maar toch minder: Emma, Louise, Marie, Juliette, Nora, Alice, Anna en Zoë, en verder Odette, Rachelle, Rosalie, Helena, Leonie, Jeanne, Martha, Suzanne, Cécile, Julia, Pauline, Elodie, Lea, Lisette en Madeleine. Topnaam Amélie en Elise (of Lise) zijn ook wel oude Franse meisjesnamen maar kwamen bij ons vroeger minder voor. Bij de meisjes vinden we trouwens méér (welluidende) Franse namen dan bij de jongens: Amélie, Louise, Elise, Marie, Juliette, Camille. Emma en Olivia zijn voorbeelden van internationale namen.

Expliciet katholiek-Bijbelse namen zien we minder dan vroeger

Enkele hedendaagse voornamen stoten door naar de top. Bij de jongensnamen zijn dat Liam, Mathis en Matteo, met als enige echt Engelstalige buitenbeentje Lewis.

Hedendaags bij de meisjesnamen is vooral Mila. Opmerkelijke nieuwkomer is Lily of Lilly (met varianten Lili of Lillie). Lily is een Engelse troetelnaam voor Elisabeth (die ook met het Engels voor ‘lelie’ geassocieerd wordt), maar komt evengoed voor in Frankrijk of Duitsland.

Bijbels

Expliciet katholiek-Bijbelse namen zien we minder dan vroeger. Bij de jongens is dat vooral Lucas/Lukas (met de vormen Luca en Luka), verder ook Elias en Noah. Mathis (van de apostelnaam Matthias) en Matteo (van de evangelist Mattheus) zijn ook Bijbels maar worden minder zo aangevoeld. Dat is ook bij de meisjesnamen het geval bij Elise, Lily, Ella en Ellie (alle van Elisabeth). Marie en Anna hebben wel duidelijk Bijbelse roots.

Klinken vele namen internationaal, dan is het daartegenover opvallend hoe weinig echt Vlaamse of Vlaams klinkende namen nog gegeven worden. Bij de jongensnamen moeten we naar de vijftiende plaats met Gust en dan verder Stan, Wout, Seppe, Warre en Tuur. Bij de meisjes kunnen we Lotte, Noor, Fleur en Floor, Fien, Hanne, Mare, Linde en Niene als Vlaams beschouwen.

Bekende figuren

Minder dan men zou denken en ook wel minder dan vroeger krijgen kindjes de naam van acteurs, zangers, voetballers en andere vedetten. We vinden hooguit twee keer Lionel (Messi) maar nul keer Cristiano (Ronaldo), wel veertien keer Eden (intussen al enkele jaren populair). Bij de acht jongetjes die Leander heten, werd misschien een paar naar voetballer Leander Dendoncker vernoemd, maar nog voor zijn doorbraak kwam de voornaam al evenveel voor.

Ook nog één keer Gotye (naar de Brugs-Australische zanger), Quintana (meisje of jongen?), Toots (Thielemans) en Witse. En zouden de zeven kindjes met de naam Theo naar een bepaalde politicus vernoemd zijn?

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier