Optocht voor ‘rechtvaardigheid’ in Middelkerke na uitspraak gerecht

Redactie KW

Kelly Duhocquet (29) uit Kortrijk organiseert zaterdagmiddag een stille optocht door Middelkerke tegen het gerecht.

Kelly Duhocquet wil daarmee de milde straf die een vader kreeg om zijn dochtertje te mishandelen aan de kaak stellen. Samen met de familie van het slachtoffertje zet ze haar schouders onder de mars. “Op het einde zullen we symbolisch witte en zwarte ballonnen oplaten“, zegt ze. “We willen hiermee echt een signaal geven. Zo’n straffen zijn echt niet rechtvaardig.”

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Davy H. (32) kreeg eind juni een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de mishandeling van zijn dochtertje (4). Het kind weende in september vorig jaar omdat haar favoriete knuffel niet mee was. Haar vader verloor zijn geduld en gaf haar enkele klappen en kneep haar keel zelfs even dicht. Er geldt al een contactverbod met het kindje en eind juni kreeg de man een celstraf van vijftien maanden. Als hij zich aan zijn voorwaarden houdt, zal hij daar echter geen dag van in de gevangenis moeten doorbrengen.

Mama Stefanie (33) uit Westende vond die straf zo onrechtvaardig dat ze foto’s van de mishandeling op Facebook zette. Op die manier pikte ook Kelly het verhaal op. “Ik was meteen verontwaardigd“, zegt ze. “En aan de reacties te lezen was ik duidelijk niet de enige. Dus ik vond dat ik daar iets aan moest doen.”

Kelly nam contact op met de slachtoffers en stelde haar idee voor een optocht voor. De familie was er meteen voor gewonnen. “Ik liet al 250 affiches drukken en die hangen allemaal op”, zegt ze. “We starten om 15 uur op het Marktplein van Middelkerke, maar vragen wel aan de mensen om iets vroeger te komen. We zullen dan een stille mars door Middelkerke doen en laten de ballonnen de lucht in het Normand Park.”

Belangstelling moeilijk in te schatten

De manifestatie werd aan de gemeente aangevraagd en goedgekeurd. “Wij zijn er dan ook van op de hoogte en zullen ervoor zorgen dat alles in goede banen geleid wordt”, klinkt het bij de politie. “Hoeveel volk er precies zal komen opdagen, kunnen we voorlopig echter moeilijk inschatten.”

Voor mama Stefanie is de optocht een echt hart onder de riem. Zij zal dan ook met haar dochtertje en nieuwe partner aanwezig zijn. “Ik stond er meteen achter”, zegt ze. “Dit betekent ook voor mijn dochter een serieuze steun. En op deze manier kunnen we het gerecht aantonen dat dit geen gerechtigheid is. We hopen dan ook dat we op deze manier het parket ook kunnen overtuigen om mee beroep aan te tekenen tegen het vonnis.”

De advocaat van Davy H. heeft weet van de optocht. “Mijn cliënt heeft daar niets op tegen”, zegt hij. “Uit respect voor de mama gaan we die dan ook niet proberen tegen te houden. Maar het gaat hier wel om een man die beseft dat hij in de fout is gegaan. En hij vreest dat alle aandacht en een dergelijke optocht niet in het voordeel van zijn dochtertje is.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier