Optiek Dresen uit Oostende helpt kinderblindheid in Afrika bestrijden

Marc Dresen samen met medewerkster Katrien Cornelis en zijn dochter Joëlle in de optiekzaak op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Ensorgalerij. (Foto Rio)
Redactie KW

Licht voor de Wereld is een organisatie die Afrikaanse kinderen met oogproblemen opspoort en helpt. Een 25-tal geëngageerde opticiens verlenen daarbij hun steun en doen dat onder het label ‘Opticien voor de Wereld’. Marc Dresen is een van hen.

Wereldwijd zijn naar schatting 1,4 miljoen kinderen blind. Dankzij de inspanningen van Licht voor de Wereld kunnen in Afrika kinderen met cataract geopereerd worden. Om hun restzicht optimaal te benutten, krijgen ze daarna nog visuele therapie. De organisatie verdeelt ook brillen en andere hulpmiddelen zoals een loep en handtelescoop. Ze zorgt er ook voor dat de jongens en meisjes met een blijvende visuele beperking samen met goedziende leeftijdsgenootjes naar school gaan via inclusief onderwijs. Licht voor de Wereld doet voor een en ander een beroep op de menslievendheid van Belgische opticiens. Optiek Dresen uit de Vlaanderenstraat maakt deel uit van de groep van 25 opticiens die zich volop achter dit project scharen.

Noden van patiëntjes

“De verantwoordelijken van Licht voor de Wereld kwamen onlangs hun project toelichten en wij hebben met volle overtuiging onze medewerking toegezegd”, verduidelijkt Marc Dresen. “Ons engagement bestaat hierin dat we de organisatie sponsoren waardoor slechtziende en blinde kinderen in Congo, Rwanda en Tanzania kunnen behandeld worden en het nodige medische materiaal kan aangekocht.”

“Ik vind dat we ons elk jaar voor een bepaald goed doel moeten inzetten dat gerelateerd is aan ons beroep. En dat we onze klanten daarvoor gerust mogen sensibiliseren. In het verleden hebben we zo al een klant gesteund die een project had opgezet in Zimbabwe. Een ander klant neemt regelmatig brillen mee naar Sri Lanka… Maar de mensen van Licht voor de Wereld zijn meer gebaat met directe financiële steun, ook al omdat het recycleren en versturen van oude brillen eigenlijk meer kost dan het waard is. Bovendien kunnen ze ter plaatse brillen maken die aangepast zijn aan de noden van de patiëntjes.”

Lien Grimonprez van Licht voor de Wereld looft de inbreng van de betrokken opticiens. “Ze tonen dat ze aandacht hebben voor problemen die hun eigen zaak overstijgen. Door hun maatschappelijk verantwoord ondernemen leveren ze meteen ook een belangrijke bijdrage aan het dichten van de kloof tussen arm en rijk. Dit is een warm solidariteitssignaal. We zijn mijnheer Dresen en zijn team dan ook heel dankbaar.”

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier