Opstart Pamperbank in Damme

In het consultatiebureau van Kind & Gezin - bij het Sociaal Huis in Sijsele - staat een inzamelcontainer voor luieroverschotjes. © PDV
Redactie KW

Net als in Oostkamp en Zedelgem start ook het Huis van het Kind in Damme met een zogenaamde Pamperbank gericht op gezinnen uit kansengroepen.

Het centrale idee van de Pamperbank ontstond in het najaar van 2011 in de schoot van de coöperatieve onderneming met sociaal oogmerk ‘Samen Sterker’. Door groepsaankopen te organiseren, realiseert deze organisatie een prijsverlaging voor noodzakelijke producten en diensten.

De initiatiefnemers besloten daarom dus om een Pamperbank op te richten: een permanente inzamelactie van luiers en luieroverschotjes vanuit sociale overwegingen. Luieroverschotten worden dan herverdeeld onder gezinnen met een beperkt inkomen.

“In de wetenschap dat een kind gemiddeld 5.000 luiers gebruikt tot het zindelijk is en de aankoop van die luiers zwaar doorweegt op het budget van heel veel gezinnen in kansengroepen, wil de Pamperbank zo de kost voor kwetsbare gezinnen en groepen helpen drukken”, klinkt het bij het Huis van het Kind.

Ook schepen voor Welzijn Eveline Van Quekelberghe (CD&V) is enthousiast. “Dankzij het netwerk en de vele enthousiaste partners wil het Huis van het Kind ook op het grondgebied Damme een Pamperbank oprichten. Uit ervaring weet ik immers dat kleine kindjes snel groot worden en dat bij dat groeiproces luieroverschotjes ontstaan”, zegt de schepen. “Die dure luiers gericht doorgeven is een fantastisch initiatief.”

Praktisch gezien zal er in het consultatiebureau van Kind & Gezin – bij het Sociaal Huis in Sijsele – een inzamelcontainer staan waar ouders en grootouders luieroverschotjes kunnen deponeren. De container wordt regelmatig geledigd door vrijwilligers die de luiers sorteren per maat en ze in nieuwe pakketjes bundelen. “Die pakketjes worden naarmate de beschikbaarheid toegeleverd aan kwetsbare gezinnen na doorverwijzing door OCMW Damme”, zegt OCMW-voorzitter Inge Bisschop (CD&V). “De solidariteit tussen ouders met jonge kinderen is altijd groot. We zijn ervan overtuigd dat de Pamperbank ook in Damme zal aanslaan.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier