Opschudding in Bistro Botanique: inbreker of dronken caféklant?

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De ouders van uitbater Johan Plancke betrapten zondagochtend een jongeman die na sluiting was achtergebleven in zijn café Bistro Botanique. “Hij vroeg voortdurend om geld”, aldus Johan Plancke. De politie kwam ter plaatse, maar liet de jongeman vrij. “Niet meer dan een achtergebleven dronken caféklant”, zo klinkt het bij hen.

Naar goede gewoonte gaan de ouders van Johan Plancke, uitbater van Bistro Botanique op het Polenplein in Roeselare, ‘s morgens vroeg langs in het café om er de zaak te poetsen. Dat was ook zondagochtend het geval. Groot was de shock toen ze plots oog in oog stonden met een jongeman. “Hij sprak in gebrekkig Engels en vroeg voortdurend om money, money. Geld, dus. Hij wou niet weg gaan zonder. Mijn ouders, allebei rond de 70, hebben mij meteen gecontacteerd. Aan de stem van mijn moeder kon ik horen dat de paniek enorm was”, aldus Johan Plancke.

Opschudding in Bistro Botanique: inbreker of dronken caféklant?
© STEFAAN BEEL

“Meteen heb ik zelf ook de politie gebeld. Je weet nooit met wat voor iemand je te maken hebt, je hoort voortdurend over dergelijke gebeurtenissen die uit de hand lopen. De politie is ter plaatse gekomen en heeft hem meegenomen, maar even later was hij alweer op vrije voeten”, klinkt het ontzet. “Ik mocht geen verklaring afleggen. De jongeman in kwestie had de politiemannen verteld dat hij in dronken toestand boven was gesukkeld en daar in slaap gevallen. Daar geloof ik niets van. In mijn kast boven heb ik twee voetsporen gevonden van iemand die daar een tijdje moet gestaan hebben. Als je in slaap sukkelt, dat kom je toch niet in de kleerkast terecht? Ik baat al meer dan 30 jaar het café uit en heb al een ander meegemaakt, dan ben je niet meer zo naïef. Het stoot mij vooral tegen de borst dat iemand zomaar huisvredebreuk kan plegen en dan nog eens mijn ouders bedreigen…”

Carl Vyncke van politiezone Riho bevestigt dat de politie ter plaatse is geweest en de man in kwestie heeft meegenomen. “Maar hij legde ons uit dat hij in beschonken toestand de trap naar boven had genomen. Hij dacht dat hij thuis was en is daar in slaap gevallen, zei hij. We hebben de ouders van meneer Plancke nog voorgesteld om klacht neer te leggen, maar dat wilden ze niet. Ze zijn zelfs opnieuw aan het poetsen geslagen, na de gebeurtenissen. Er is dus ook geen proces-verbaal opgemaakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier