Oprechte liefde in alle gerechten

© Ronny Neirinck
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

In de Verenigde Staten roert momenteel een soort zwartepietendiscussie. Donald Trump wenst het Amerikaanse volk liever een ‘Merry Christmas’ dan ‘Happy Holidays’. En dat lokt discussie uit, want zo is de president niet politiek correct. Een vrolijk Kerstfeest spreekt immers niet alle mensen van alle godsdiensten aan.

Kerstmis is echter al lang geen exclusief feest meer van de katholieken. Een minderheid gaat wel nog devoot naar de middernachtmis om de geboorte van Jezus te herdenken. De meerderheid schaart zich liever rond een spar, opgetuigd met lichtjes en ballen en liefst met een hoop pakjes onder. De nieuwe religie is die van een rijkgevulde feestdis met tv-koks en traiteurs als afgoden. Het is dé dag bij uitstek dat families samenkomen en die zatte nonkel toch nog eens wordt getolereerd. En laat dat net hetgeen zijn dat verschillende religies verbindt. Moslimwoordvoerder Yassin vertelt in op pagina 18-19 dat ook voor moslims Kerstmis een ideale dag is om met de familie samen te komen.

De nieuwe religie is die van de rijke feesttafel

Kerstpakjes heb ik als kind nooit gekregen. Doordat ik zelf geen ukkies op de wereld heb gezet, kan ik ook als volwassene die hype vermijden. De feestdis is echter moeilijker te ontwijken. Toch blijf ik nostalgisch terugdenken aan de kersttraditie uit mijn kindertijd. De hele familie kwam dan samen op kerstavond, elk jaar bij een andere tante. En dan was er een gigantische pannenkoekenslag, waar Nero jaloers op zou zijn. Onder de neven en nichten aten we om het meest, tot onze broekknoop op knappen stond. Geen hoogtechnologische recepten of uren zoeken naar de juiste ingrediënten.

Mijn moeder was wel telkens een volle dag in de weer met het beslag en ik mocht de tafel versieren. Kerst vier ik ook dit jaar weer zonder kerstboom en pakjes. Maar wel met een stoofpotje, klaargemaakt door mijn vader, die noodgedwongen op zijn zestigste moest leren koken. Soms is het wat te ver gekookt, maar altijd zit er liefde in. En dat wens ik ook jullie: veel oprechte liefde in alle gerechten die je straks mag verorberen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier