Oppositie vindt resultaten risicoanalyse OCMW Heuvelland ‘schokkend’

Redactie KW

In juni 2016 voerde de externe preventiedienst IDEWE een risicoanalyse uit over de psychosociale aspecten van het personeel van OCMW Heuvelland.

Op de gemeenteraad van Heuvelland zei oud-burgemeester en fractieleider van oppositiepartij CD&V dat hij sommige resultaten van een risicoanalyse van het OCMW Heuvelland “schokkend” vond.

“De risicoanalyse werd toegelicht door de psycholoog van deze dienst op de openbare vergadering van het OCMW op 24 november”, verklaarde Bernard Heens (CD&V). “Uit deze analyse blijkt dat het OCMW Heuvelland over nagenoeg alle items beduidend slechter scoort dan de benchmark : tevredenheid op het werk, ziekteverzuim, stress, emotionele uitputting, distantie, burn-out, pesterijen, geweld, ongewenste intimiteiten, werkdruk, emotionele eisen, functieonzekerheid, risico op gezondheidsschade, werkmiddelen, inspraak… Sommige resultaten komen zelfs schokkend over. Er is dus een serieus probleem inzake arbeidsorganisatie en welzijn op het werk bij het OCMW, wat uiteraard ook zijn weerslag zal hebben op de sfeer en de zorgverstrekking in het WZC St-Medard.”

Klaarblijkelijk wordt hier door de voorzitter van het OCMW een ernstig onderzoek in twijfel getrokken

Daarbij richtte Bernard Heens ook zijn pijlen op OCMW-voorzitter Ward Dierickx (N-VA). “Uit de reactie van de voorzitter op de OCMW-raad van november blijkt dat hij het probleem minimaliseert: het onderzoek zou in een ‘slechte’ periode zijn gebeurd, er zouden geen conclusies daaruit kunnen worden opgemaakt, er zouden misverstanden zijn… Klaarblijkelijk wordt hier door de voorzitter van het OCMW een ernstig onderzoek in twijfel getrokken, en worden de problemen door hem, zoniet onder de mat geveegd, overduidelijk miskend. Dergelijke houding is onverantwoord, en getuigt van een groot gebrek aan respect voor het personeel“, aldus Heens.

“Ik wil deze resultaten hier opnieuw relativeren”, antwoordde Ward Dierickx. “De psycholoog die het onderzoek toelichtte benadrukte ook op de OCMW-raad dat het ging om een momentopname. De analyse werd inderdaad uitgevoerd in een ongunstige periode. Sommige mensen stonden toen onder stress. U doet een opsomming van allemaal lelijke dingen. Ik heb dat ook gezien in grafieken. We maken zeker een werkpunt van de arbeidsomstandigheden. In het sociaal huis waar ikzelf geregeld kom is daar in ieder geval weinig van te merken. Integendeel, ik heb de indruk dat de mensen er vrij enthousiast komen werken. In het woonzorgcentrum werken natuurlijk veel meer mensen, een 70-tal. We hebben daar een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor de cijfers verbeterd zijn. We zijn daar aan een goeie beweging bezig.”

“Wat ik zeker niet graag hoor is dat de zorg in het woonzorgcentrum hierdoor in het gedrang komt. Ik kan u geruststellen dat dit zeker niet het geval is. Dat kan je onder andere zien aan de wachtlijst en telefoons van mensen die vragen om zich te laten verzorgen in ons woonzorgcentrum”, aldus nog Ward Dierickx.

Ook het schepencollege sprak zijn steun uit voor de OCMW-voorzitter. “In het college van burgemeester en schepenen spreken we veel over het OCMW en we hebben het volle vertrouwen in de voorzitter”, verklaarde burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen).

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier