Oppositie neemt noodplan Festival Dranouter op de korrel

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Oppositiepartij CD&V had tijdens de gemeenteraad van maandagavond kritiek op het bijzonder nood- en interventieplan naar aanleiding van Festival Dranouter.

Een groot deel van de agenda werd ingenomen door maatregelen naar aanleiding van het grootste zomerevenement in Heuvelland, Festival Dranouter op 5, 6 en 7 augustus. Eerst was er een kleine discussie over het plaatsen van twee elektriciteitskasten. Die komen er op vraag van de organisatoren van het festival en zullen voor ongeveer de helft betaald worden door de gemeente, goed voor een totaalbedrag van 3.828 euro.

“Landbouwers moeten zulke aansluitingskasten helemaal zelf betalen”, merkte raadslid Geert Dewulf (CD&V) op. “Eén aansluitingskast komt aan ontmoetingscentrum De Klakeye en zal dus ook kunnen gebruikt worden door andere verenigingen die daar iets organiseren”, antwoordde schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen).

“Kunnen andere verenigingen daarvoor ook in aanmerking komen?”, vroeg Geert Vandewynckel (Heuvelland). “Want ook het speelpleincomité van Nieuwkerke is vragende partij.” “We kunnen dat geval per geval bekijken “, antwoordde Wieland De Meyer. “Zo hebben we wel al een aansluitingskast voorzien aan de site van de Kosmos. Die kan gebruikt worden door de gemeenschap.”

Commandopost op of naast het terrein?

Fellere kritiek kwam er dan weer van raadslid Bernard Heens (CD&V) op het bijzonder nood- en interventieplan naar aanleiding van Festival Dranouter. “Ik zie in het noodplan dat de commandopost operaties wordt voorzien in de gemeentelijke school, maar dat is toch een compleet onlogische keuze”, aldus Bernard Heens. “Die post moet op het terrein zijn, waar de ramp zich situeert. Het gemeentelijk coördinatiecentrum moet zich buiten de rampzone bevinden, maar dat is iets anders. Bovendien stel ik vast dat er twee dezelfde mensen in twee verschillende comités postvatten. Dat kan toch niet.”

“Stop toch met zagen! Sinds wanneer ben jij de god van de noodplanning?”

Burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) ging niet akkoord. “Het is bedoeling dat de commandopost buiten de gevarenzone ligt“, aldus Marc Lewyllie. “Vroeger bevond zich dat steeds in De Klakeye en nu is het plots niet meer goed. Bovendien is het de keuze van onder meer het Rode Kruis, de brandweer en andere hulpverleningsdiensten… Maar goed, ik zal hen vertellen dat het volgens jou de verkeerde keuze is.”

Bernard Heens was niet overtuigd en verwees naar de kritiek die de gemeente kreeg op het nood- en interventieplan naar aanleiding van de grote brand bij Clarebout Potatoes op maandag 7 september 2015. “Noodplanning wordt stiefmoederlijk behandeld door het gemeentebestuur“, aldus Bernard Heens.

“Stop toch met zagen! Sinds wanneer ben jij de god van de noodplanning?”, wierp schepen Wieland De Meyer hem nog toe.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier