Opnieuw actie gevoerd voor Lumumbalaan aan beeld van Koning Boudewijn in Oostende

Redactie KW

Op de Zeedijk van Oostende, ter hoogte van het beeld van Koning Boudewijn, werd actie gevoerd door Piet Wittevrongel.

“Het is hoog tijd dat er in Oostende een Lumumbalaan komt”, zegt hij. “Niet minder dan 56 jaar na de moord moet er nog meer onderzoek komen naar de betrokkenheid van de Belgen. Daarover loopt trouwens een klacht en het gerecht moet die maar eens onderzoeken”, luidt het precies 12 jaar nadat een pot verf op het standbeeld belandde.

Een ander heikel punt zijn de tanden van Lumumba. “Die werden destijds meegenomen naar België door een man die betrokken was bij de moord. Ze doken na zijn dood enkele jaren geleden op bij zijn dochter. Het gerecht nam ze in beslag en het is hoog tijd dat die teruggegeven worden aan de familie van de vermoorde.”

“Liberalen tegen verbieden van zaken”

Ook Oostendenaar Dominique Lubaki steunt de actie. “Ik woon al lang in Oostende maar herinner me dat we in Congo in de jaren ’60 op school leerden dat Lumumba was vermoord door het volk. Terwijl we nu toch beter weten. Het blijft dus belangrijk dat er een Lumumbastraat komt.”

Terwijl vroeger naar de socialisten werd gekeken voor de naam rond de Lumumbastraat, wijst Wittevrongel nu naar de liberalen. “Die zijn in Oostende ook aan de macht en zijn tegen het verbieden van zaken. Wel, dan moeten ze ook de Lumumbastraat niet verbieden…”

(EFOO – Foto EFOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier