Opmerkelijk nieuws: er worden opnieuw meer baby’s geboren in West-Vlaanderen (en minder in Gent)

Redactie KW

De aangroei van het voorbije jaar is opmerkelijk, want de laatste jaren leek er een ‘tendens tot ontvolking’ aan de gang in onze provincie.

In het voorbije jaar werden 63.946 ziekenhuisbevallingen geregistreerd. In vergelijking met de cijfers van 2015 (63.394) is dit een lichte stijging van 552 bevallingen, of 0,9 procent. Dat blijkt uit de databank van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie(SPE), dat hiervoor samenwerkt met het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Het SPE registreert 100 procent van de ziekenhuisbevallingen in 64 materniteiten.

“Achteruitgang recupereren”

In vier van de vijf Vlaamse provincies is het aantal bevallingen gestegen, alleen in de provincie Oost-Vlaanderen (-1,9 procent) is er een daling ten opzichte van het jaar voordien. De stijgende provincies zijn Vlaams-Brabant (3,5 procent), West-Vlaanderen (2,2) en Antwerpen (1,3). Limburg blijft status quo.

“Die lichte winst van zowat 550 bevallingen méér, betekent dat we een beetje aan het recupereren zijn van de achteruitgang die de laatste 6 of 7 jaar heeft plaatsgevonden, want we komen van circa 68.000 bevallingen per jaar”, zegt professor Hendrik Cammu, gynaecoloog en woordvoerder van SPE aan Belga.

“Niet meteen te verklaren”

“De vooruitgang is groot in de provincies met een grote aanwezigheid van een bevolking van vreemde oorsprong, de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant”, aldus professor Cammu. “Voorts merken we ook een stijging in provincies met universiteiten en verschillende hogescholen. Jonge mensen blijven nogal eens ‘hangen’ in die centra na hun studie.”

Ook opmerkelijk en niet meteen verklaarbaar is de terugval in de stad Gent, waar een daling wordt opgetekend in vier van de vijf materniteiten. Die dalende tendens geldt ook voor de hele provincie Oost-Vlaanderen. De aangroei in West-Vlaanderen is ten slotte nog opmerkelijk, omdat daarmee volgens professor Cammu een ‘tendens tot ontvolking’ wordt gekeerd, die hier geruime tijd aan de gang was.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier