Ophefmakend ‘racismefilmpje’ brengt Brugse blogger voor rechter

Redactie KW

Blogger Didier Eeckhout, die in augustus ophef veroorzaakte met een filmpje over racisme in Brugge, is vrijdag voor de rechter verschenen. Twee agenten die ongewild in het filmpje voorkomen, eisen via de rechtbank dat hij de video offline haalt.


In augustus was blogger Didier Eeckhout er op een Brugs terrasje getuige van hoe een ontevreden klant de allochtone cafébaas tal van racistische verwijten naar het hoofd slingerde. Hij nam zijn camera en registreerde het incident. Toen twee politieagenten tussenbeide kwamen bleef de Bruggeling verder filmen, hoewel een van de agenten hem uitdrukkelijk vroeg om daarmee op te houden.

Hij plaatste zijn filmpje online waarna het gretig gedeeld werd via de sociale media en uiteindelijk ook door de mainstream media werd opgepikt. Het filmpje maakte heel wat discussie los, niet enkel over racisme maar vooral ook over privacy en het delen van filmpjes via de sociale media. De storm ging intussen liggen, maar voor Eeckhout krijgt zijn filmpje nog een wrange nasmaak.

“Hun vraag genegeerd”

De gefilmde agenten stapten immers naar de rechtbank waar ze gisteren vroegen om Eeckhout een dwangsom van 1.250 euro op te leggen per dag dat hij zijn filmpje online laat staan. “Wij beroepen ons op het recht op afbeelding, de privacywet en de auteurswet,” verduidelijkt Peter Crispyn, de advocaat van de agenten. “Hij had de vereiste toelating niet om hen te filmen, waardoor mijn cliënten tegen hun wil herkenbaar voorkomen in een filmpje dat door tienduizenden mensen werd bekeken. Hij negeerde hun vraag om te stoppen met filmen, zogezegd omdat hun interventie zich op het openbaar domein afspeelt. Maar het is niet omdat je een publieke functie vervult, dat je zomaar door iedereen gefilmd mag worden.”

Volgens Didier Eeckhout was het filmen van de agenten wel degelijk relevant. “Het filmpje focust inderdaad op het racisme maar de tussenkomst van de agenten is belangrijk om er een afgerond geheel van te maken. Mocht ik pas beginnen filmen zijn toen die agenten toekwamen zou het een ander verhaal zijn. Mijns inziens heb ik mij aan de wet gehouden, maar als de rechter mij die dwangsom oplegt haal ik het filmpje offline.”

De rechter doet uitspraak op 7 november.

(AFr)