Oostrozebekenaars krijgen nieuwe plannen begraafplaatsen te zien

Op de foto zien we het infopanel, met burgemeester Karl De Clerck, ontwerper Andy Malengier en schepen Olivier De Marez. © CLY
Redactie KW

Dat de gemeente Oostrozebeke grootse plannen heeft met zijn twee begraafplaatsen is al langer geweten. Donderdagavond mocht de bevolking uitgebreid kennis maken met de nieuwe plannen tijdens een publieke infovergadering in het Ontmoetingscentrum Mandelroos in aanwezigheid van de ontwerper Andy Malengier.

In zijn verwelkoming wist burgemeester Karl De Clerck te vertellen dat de manier waarop de mensen nu hun dierbaren begraven nagenoeg helemaal anders is dan pakweg twintig of vijftig jaar terug. “Er is vandaag de dag een veel kleiner oppervlakte nodig om iemand te begraven door de vele crematies. Er is daardoor veel meer ruimte ontstaan op het kerkhof en dit was de aanleiding tot een nieuw concept.”

Ontwerper van de nieuwe kerkhoven Andy Malengier voegde er wel onmiddellijk aan toe dat het definitieve resultaat pas in 2065 zal gerealiseerd zijn. Het eindresultaat moet een oase van rust en groen zijn, een park waar het aangenaam vertoeven is. De nieuwe begraafplaats zal bovendien onderhoudsvriendelijk zijn met veel grasveldjes en minder grint en tegels. Elk kerkhof krijgt een eigen intieme afscheidsruimte die wegens te hoge kosten niet overdekt zal zijn.

Parking

Beide kerkhoven krijgen een groene toegang met zitbanken. Op het einde van de centrale as van het kerkhof in de Kalbergstraat is plaats voor een kunstwerk. Goed nieuws voor de bezoekers van de begraafplaats in het centrum is de aanleg van een parking nabij de toegang via de Tieltsteenweg. Dit kerkhof krijgt nu ook voor de eerste keer een uitgang via de Tielsteenweg.

Na de infosessie mocht het publiek ook vragen stellen. Zo kwam meteen de vraag naar het plaatsen van meer vuilnisbakken bij de ingang en het installeren van meer waterkranen om het reinigen van de graven te vergemakkelijken. Op de vraag wat er met de scheefgezakte graven zal gebeuren, antwoordde schepen Olivier De Marez dat de gemeente niet van plan is om die allemaal te gaan rechtzetten, want dat is een klus die door de familie van de overledene zou moeten geklaard worden. Ook het gebruik van bleekwater om graven te reinigen zou niet meer mogen, maar wordt voorlopig toch nog getolereerd.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier