Oostrozebeke: “Mij inzetten voor de jeugd werkt verslavend”

Redactie KW

De kogel is door de kerk. De 23-jarige jonge onderwijzer Jonas Van D’Huynslager heeft het Krak-pleit gewonnen en daar is hij echt gelukkig mee. “Ik heb van meet af aan gezegd dat ik er zou voor gaan en dat is me uiteindelijk gelukt dankzij de inzet van al mijn vrienden, de KSA en vanzelfsprekend mijn familie, die mij hierin voor honderd procent gesteund hebben.”

Wanneer we even terugblikken op de nog heel prille loopbaan van de nieuwe Krak, dan is het helemaal niet moeilijk om de rode draad in zijn dagdagelijkse leven te ontdekken. Jonas focust zich al jaren op de begeleiding van kinderen en op dit enthousiasme zit absoluut nog geen sleet. “Ik geloof dat de kiemen voor mijn uiteindelijke keuze om te gaan voor een onderwijzersdiploma te zoeken zijn bij de KSA. Bij die vereniging heb ik langzaam maar zeker ontdekt hoe verrijkend en boeiend het is kinderen te mogen begeleiden en blij te maken.”

“Merkwaardig genoeg is de uiteindelijke keuze om te gaan voor een onderwijzersopleiding er pas gekomen in het vijfde middelbaar. Die keuze kwam er omdat ik tot de ontdekking kwam dat dit een heel gevarieerde en onvoorstelbare creatieve en flexibele job kan zijn. Ik wist ten andere al meteen dat een bureaujob niet aan mij was besteed. Ik heb geen zittend gat, want ik kies altijd voor de actie.”

“Les kunnen geven in eigen gemeente, ik ben echt een gelukzak”

Jonas is intussen al een paar jaar bezig, zij het pas nu op een vaste plaats. Heeft die job intussen ook al een beetje de verwachtingen ingelost? “Kijk, wanneer je het onderwijswereldje instapt, weet je bij voorbaat dat de eerste jaren heel stroef kunnen verlopen en dat je je vaak moet tevreden stellen met wat interimopdrachten. Bij mij was dit niet anders, al heb ik echt niet te klagen. Ik werkte slechts tijdelijk aan een paar scholen. Na de kerstvakantie kon ik aan de slag in de Centrumscholen in mijn eigen gemeente. Ik ben echt een gelukzak”, vervolgde een heel enthousiaste meester. “Ook elke dag voor de kinderen staan valt echt niet tegen. Intussen heb ik wel al geleerd om heel veel geduld te hebben.”

Wiskunde

We vroegen de jonge onderwijzer ten slotte of hij intussen al een voorkeur heeft voor bepaalde vakken. “Toch wel. Wiskunde en techniek zijn echt mijn ding. Ik knutsel graag met kinderen, want dat heb ik geleerd uit de jeugdbeweging. Voor mijn eerste jaar beschik ik wel over een grote groep kinderen van 24 leerlingen en dat betekent echt werken.” Pittig detail: Jonas is momenteel de enige mannelijke leerkracht. “Ik kan alleen maar hopen dat er ooit nog eens een mannelijke leerkracht bijkomt.”

(JC)

Vragenrondje

Zul jij snel kappen bij de KSA?

“Dat zeker niet. Mij inzetten voor de jeugd al zij het dan nog volledig vrijwillig werkt verslavend. Je ziet niet alleen elke keer kinderen openbloeien, maar je hebt er ook toffe vrienden die je niet zomaar loslaten.”

Hoe zit het met de opvolging?

“Het is natuurlijk niet zo dat ik eeuwig de plak kan zwaaien bij de KSA, maar dat er aan opvolging moet gedacht worden. Intussen geef ik al vijf jaar leiding aan dezelfde groep jongens, die nu klaargestoomd worden om binnenkort verantwoordelijkheid op te nemen binnen de jeugdbeweging. Ik ben van plan om ten minste nog een jaar door te gaan als hoofdleider, maar intussen wil ik iemand opleiden om straks het leiderschap over te nemen. Wanneer ik hoofdleider af ben, betekent dat niet dat ik meteen die nauwe band met de KSA zal doorknippen. Ik zal verder beschikbaar blijven om bijvoorbeeld bij te springen als kookouder bij het zomerkamp en ik zal ze verder ook adviseren als ze een beroep op mij willen doen. Ik heb intussen negen jaar ervaring als leider en dat kan tellen. Al die jaren is het aantal leden maar blijven groeien en op elke spelnamiddag komen een honderdtal kinderen afgezakt naar de lokalen.”

Kan je terugblikken op leuke momenten binnen de KSA?

“Jaarlijks zijn er twee hoogtepunten waar ik heel veel plezier aan beleef en dat is de startdag in september en vanzelfsprekend het kamp in de grote vakantie. Een derde belangrijk hoogtepunt is de jaarlijkse KSA-fuif, het jaarlijkse eetfestijn en de laatste jaren ook de kinderfuif. Het tofste is om te zien hoe die gastjes openbloeien als ze in groep kunnen ravotten en hier heel veel vriendjes maken. Neen, voor mij is de KSA echt geen verplichting, want ik doe het met hart en ziel.”

Bio

Privé

Krak Jonas Van D’Huynslager (23) is een geboren en getogen Oostrozebekenaar. Hij is de zoon van Francky en Mireille Defoer en woonde tot voor kort in de Kouterstraat. Jonas heeft ook nog een 19-jarige broer Jarne. Een achttal maanden geleden verhuisde hij met zijn vriendin Sien Gheysen naar de Dalakkerstraat.

Opleiding en loopbaan

Jonas studeerde af als onderwijzer aan Vives Tielt. Sinds januari 2017 is hij voltijds aan de slag als onderwijzer in het tweede leerjaar in de Centrumscholen, waar hij Martine Goemaere, die vorige maand op pensioen ging, opvolgde.