Oostrozebeekse vlaggen kleuren het WK voetbal

Benedikt Waelkens ziet de Rode Duivels graag goed presteren, want pas dan zijn de vlaggen lekkere koopwaar. © CLY
Redactie KW

De WK-gekte heeft opnieuw toegeslagen en daarbij hoort de driekleur in alle vormen en groottes. Hoogdagen dus voor Benedikt Waelkens en zijn vlaggenbedrijf. Hij ziet alvast één trend : gepersonaliseerde vlaggen.

Het spreekt voor zich dat een evenement als het wereldkampioenschap voetbal de firma Waelkens uit Oostrozebeke geen windeieren legt. “Dat klopt, want het WK zorgt voor een stijging van onze omzet tot zeven procent. Dat is iets minder dan bij het voorbije EK”, geeft zaakvoerder Benedikt Waelkens mee. Nieuw is het fenomeen van de gepersonaliseerde vlaggen met de naam van de firma erop. “De vraag naar een eigen vlag die verwijst naar het bedrijf lijkt enorm in de smaak te vallen en wij vermoeden dat, naarmate het WK nadert en de Belgen het goed doen, die vraag alsmaar zal toenemen.”

Symbolische waarde

Of er een verklaring is voor het feit dat er naar de driekleur gegrepen wordt? “Ik vermoed dat men door de keuze voor de driekleur het groepsgevoel wil versterken. Bij die gelegenheid staan alle supporters als één man achter de vlag die op dat ogenblik meer een symbolische waarde heeft. Onze vlaggen worden niet alleen gekocht door bedrijven, maar ook door gemeentebesturen en vooral door verenigingen en particulieren. Overal waar straks grote schermen worden opgesteld, vind je onze vlaggen en banners terug, want ze zijn heel decoratief.”

Of er ook aan andere landen geleverd wordt? “Jawel, ook Frankrijk is een goede cliënt van ons en dat was Nederland ook, maar die zijn er nu niet meer bij en dat is jammer voor ons. Voor Rusland hadden we geen bestellingen, toch zullen er vlaggen van Waelkens op het WK aanwezig zijn, want die worden meegenomen door particulieren.” Over hoeveel vlaggen het gaat wilde Benedikt ons niet precies vertellen, maar het zijn er zeker 10.000.

Kleurvast

“We hadden zelfs een klant die er 1.000 in één klap bestelde”, zegt hij. “Onze vlaggen zijn echt gegeerd, omdat ze van uitstekende kwaliteit zijn en kleurvast. Ze zijn bovendien weerbestendig en dat is een grote troef. Wij hopen alleen dat de Belgen een prijs pakken, want dan zullen de extra bestellingen meteen de hoogte ingaan. Kleine oplagen tot 35 stuks worden digitaal bewerkt en de grotere oplagen gaan naar de zeefdruk. Niettegenstaande de gestegen vraag, proberen wij alle bestellingen af te werken met de bestaande bezetting van 100 werknemers over de drie bedrijven.”

Niet naar Rusland

We vroegen Benedikt ten slotte of hij zelf een supporter is van de Rode Duivels? “Ik ben zelf een groot voetballiefhebber, maar niet van één bepaalde ploeg. Wel is het zo dat ik de prestaties van de Rode Duivels op de voet volg. Zelf ga ik echter niet naar Rusland”, besluit de vlaggenmaker. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier