Oostrozebeekse Pauwhoek feest al sinds 1930

Het feestcomité met v.l.n.r. André Vanveerdeghem, Kris Blondeel, Luc Casteleyn, Giani Vantieghem, Stephie Vantieghem, Bastiaan Vanveerdeghem en Johan Wullaert. © CLY
Redactie KW

Van vrijdag 22 juni tot en met zondag 24 juni organiseert het feestcomité van de Pauwhoek opnieuw wijkfeesten. Het kloppend hart van de Pauwhoek wordt het feestschuurtje van de familie Vanveerdeghem.

We doken even in de archieven van Pauwhoekommegang om na te gaan hoe lang men er al aan het feesten is. De eerste gegevens gaan terug naar de jaren 1930, waarbij op zaterdagavond het Sint-Pietersvuur werd aangestoken. Het ging toen om het in brand zetten van het gedroogde aardappelloof, waarin dan kleine aardappelen werden gepoft en opgegeten. Daarbij werden verschillende kruiken bier gedronken. Dat alles gebeurde in de Ingelmunstersteenweg ter hoogte van huisnummer 134.

Op zondag was er een koers voor iedereen rond de ton ter hoogte van café De Pauw en dit tot aan de Molendam. Daarvoor gebeurden de inschrijvingen in café de Slachterie, toen opengehouden door Modest Vandenbulcke.

Verhuizing

Toen de oorlog uitbrak, werden de feestelijkheden even opgeschort om erna opnieuw te beginnen met Jan Meirhaeghe, die toen weer een koers voor melkventers organiseerde in café De Pauw.

Sinds een tiental jaar is het feestgebeuren verhuisd van de Leegstraat naar de Ingelmunstersteenweg. Dat had alles te maken met het afhaken van het oude bestuur onder voorzitterschap van wijlen Walter Derveaux. Er werd meteen gezorgd voor een doorstart onder huidig voorzitter André Vanveerdeghem, die er alles aan doet om met zijn mannen deze aloude traditie in leven te houden.

Het feestprogramma van de 83e editie van de Pauwhoekommegangfeesten is intussen compleet. Er wordt gestart op vrijdagavond 22 juni met een gezellige koffietafel met pannenkoeken in de feestloods. Vanaf 18 uur komen de vinkeniers aan bod met inschrijving in de feesttent. Na de zetting is er gratis bood met beleg. Vanaf 18.30 uur kunnen de sportievelingen even uitwaaien tijdens een stratenloop in de Leegstraat. Inschrijven daarvoor kan via de lagere scholen. Er zijn medailles voor de eerste drie van elke reeks.

Kampioenschap

Op zaterdag 23 juni wordt om 9 uur gestart met een vinkenzetting, die als het kampioenschap van de Pauwhoek geldt. Om 15.30 uur start een wielerwedstrijd voor nieuwelingen met aankomst in de Ingelmunstersteenweg 71 ter hoogte van de feestloods. Na de sport wordt tijd gemaakt voor een heus eetfestijn dat start vanaf 19.30 uur. Deelnemen kost 15 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen.

Op de laatste kermisdag van de Pauwhoek staat om 10.30 uur een receptie gepland voor alle bewoners van de wijk met gratis aperitief in de feesttent. De feestelijkheden worden afgesloten met een wandel- en fietssneukeltocht over 5 km met onderweg verschillende stopplaatsen om honger en dorst te lessen. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier