Oostnieuwkerke neemt emotioneel afscheid van slachtoffer aanslag New York

Het afscheid vond plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Oostnieuwkerke. © JCR
Redactie KW

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Oostnieuwkerke vond zaterdagmorgen de afscheidsplechtigheid van Ann-Laure Decadt, de 31-jarige vrouw uit Oostnieuwkerke die om het leven kwam na een terroristische aanslag in New York, plaats.

In de kerk waren 700 mensen aanwezig, buiten volgden zo’n 1.000 personen de plechtigheid op een groot scherm. Onder andere politici Jan Jambon en Bart Tommelein woonden de emotionele plechtigheid in de kerk van Oostnieuwkerke bij. Zowel beide zussen van Ann-Laure, haar vader als haar man Alexander Naessens brachten een emotionele getuigenis. “Wat een mooie herinnering moest worden, werd een echte nachtmerrie”, aldus zus Friedel die samen met haar Ann-Laure, zus Justine en hun moeder naar New York op citytrip trok. Daar werd Ann-Laure het slachtoffer van een aanslag van een terroristische aanslag.

Minister Jan Jambon was aanwezig.
Minister Jan Jambon was aanwezig.© JCR

“We kunnen niet meer geloven dat we niet meer samen kunnen dansen op een hotelkamer in New York of samen eten op een zondagavond”, vult zus Justine aan.

Prachtige mama

Vijf jaar geleden huwde Ann-Laure met Alexander Naessens. “Jullie huwelijk was mooi en zo veelbelovend. Ook jullie twee zonen lagen je na aan het hart. Ik was zo blij dat jullie met het gezin op citytrip gingen. Een absurde aanslag en het lot hebben er echter iets onbegrijpelijks van gemaakt”, aldus vader Frank.

Er waren zo'n 1.000 toeschouwers buiten de kerk.
Er waren zo’n 1.000 toeschouwers buiten de kerk.© JCR

Vrienden van Ann-Laure getuigden over de vrouw die ze was. Er werden onder andere twee brieven voorgelezen voor de kinderen van Ann-Laure. “Je was een prachtige mama. Een voorbeeld voor veel van ons.”

Slachtoffer van moderne oorlog

Het slotwoord van de viering was weggelegd voor Alexander Naessens, haar man. “De eerste keer dat ik je ontmoette dacht ik: van welke planeet komt die vrouw? Je was buitenaards. Waarom jij? Jij die zich inzette voor de zwakken, in binnen- en buitenland. Net jij wordt door een zwakkere om het leven gebracht. Zie me nu hier staan, op Wapenstilstand. Jij bent het slachtoffer geworden van hoe een moderne oorlog vandaag de dag gevoerd wordt. Ik hoop dat je toekijkt hoe ik onze kindjes probeer gelukkig te maken. Je maakte van mij de gelukkigste man ter wereld.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier