Oostendse vrienden in de ban van de flipperkast

Tim Brouns, Matthias Leurs, Olivier Leurs en Yves Bruneels delen een gezamelijke hobby: flipperen. (Foto JRO)
Redactie KW

Vier Oostendse vrienden organiseerden zaterdag een officieel pinball tornooi in Café Westrozebeke. Met spelers uit eigen land, Zweden, Roemenie, Engeland, Duitsland en Nederland werd het tornooi, dat meetelt voor de worldranking, een succes.

Tim Brouns (33), Matthias Leurs (29), Olivier Leurs (54) en Yves Bruneels (33) hebben een gezamelijke hobby: flipperen. Het is niet alleen hun hobby, maar ook hun passie. “Jammer dat niet veel mensen weten dat er in Oostende en ver daar buiten een grote community rond flipperen is”, vertelt Tim. “De echte ouderwetse flipperkasten vind je helaas niet veel meer terug op café, maar ooit was dat anders. In elk café of cafetaria vond je wel een flipperkast.”

Grand champion

“Terwijl je ouders hun cowboyverhalen vertelden, waren wij als kind wel verplicht om iets te zoeken op ons bezig te houden. De flipperkast in het café bood dan soelaas. Vier jaar geleden ontmoetten we iemand die nog een oude flipperkast op zolder had staan. We zijn die gaan halen en het kostte ons weken om de kast opnieuw aan de praat te krijgen. De voldoening na de restauratie was groot en we hadden de microbe te pakken. Vier jaar later hebben we nu een collectie van maar liefst 19 flipperkasten. Elke flipperkast speelt anders en er zijn zoveel gemaakt dat je je nooit kunt vervelen met het spelen van het spelletje. Je hebt altijd de drang om zo goed mogelijk te spelen, het eindspel te halen en te zorgen dat je naam bij grand champion staat.”

Tornooien

“Er komen nog elk jaar nieuwe titels uit”, pikt Matthias in. “Het tornooi dat we zaterdag 27 januari organiseerden telde mee voor WPPR-punten voor de World Pinball Ranking. Dat maakt het een internationaal tornooi. We hadden spelers uit verschillende landen. Het was echter wel de eerste keer dat we een tornooi van dat kaliber organiseerden. Gewoonlijk houden we, samen met andere hobbyisten kleinere tornooien op nationaal vlak, voor de Belgische flippercompetitie dus. Daar kunnen zich telkens 24 mensen voor inschrijven. Nu waren we met wel 60 deelnemers en hebben we er nog heel wat moeten weigeren. Daarom moesten we een heuse reservelijst aanleggen.”

“Oudste flipperkast in de line-up was een Bow and Arrow uit 1974”

Het organiseren van een internationaal tornooi heeft heel wat voeten in de aarde. Met 60 deelnemers van verschillende landen mag het viertal echter niet klagen. Het slagen van een dergelijk tornooi hangt dan ook af van de hedendaagse technologie. “Ons succes hangt meestal af van het moment zelf. Als onze flipperkasten geen zotte kuren hebben en alles verloopt vlot, dan komen we organisatorisch niet in de problemen”, verklaart Tim.

Star Wars

Toen we het café binnen wandelden, viel onze mond open van verbazing. Zoveel flipperkasten samen was ongezien. “We hadden hier nu een 25-tal flipperkasten staan. Er was zelfs eentje bij die van Star Wars: Guardians of the Galaxy van Marvel. Dat is een recente flipperkast uit de Verenigde Staten uit 2017 waar er maar 800 van gemaakt zijn. De oudste flipperkast in de line-up is een retro-mechanische flipper van Bally. De Bow and Arrow dateert van 1974. Het blijven uiteraard automaten en zoals alle toestellen kunnen ook de flipperkasten zomaar in panne vallen. Gelukkig zijn we daarvan gespaard gebleven. We hadden een technische dienst paraat indien een van de kasten het liet afweten”, aldus Tim. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier