Oostendse Vismijn al de hele week gesloten

Redactie KW

De Oostendse vismijn ligt al vijf dagen stil door dringende onderhoudswerkzaamheden. Volgens Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA) is de tijdelijke sluiting een verrottingsstrategie vanuit de Vlaamse Visveiling, maar die ontkent dat. “De werken waren gepland”, zegt Marie-Jeanne Becaus-Pieters.

Inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelden afgelopen week een aantal inbreuken vast in het verouderde gebouw van de Oostendse vismijn. “Het gaat om een sterk verouderde structuur”, zegt Katrien Beulens van het FAVV. “Wij hebben de vismijn al lang de vraag gesteld om die problemen op te lossen en deze week zijn ze aan de slag gegaan. Op dit eigenste moment, vrijdag 23 juni, zijn er controleurs aanwezig om na te gaan of alles correct opgelost is”, zegt woordvoerster Beulens.

Volgens Björn Anseeuw zijn de gebreken in de vismijn bijzonder ernstig. “Betonrot, slecht functionerende koelinstallaties en een gebrekkige hygiëne door kapotte frigowanden waar bacteriën vrij spel hebben. Het ergste is dat er 2.000 nagelnieuwe visbakken staan die niet eens gebruikt worden. Dit is kwade wil met als enig doel de Oostendse visserij en de vismijn dood te knijpen”, meent het Vlaamse Parlementslid. Anseeuw roept bovendien de stad Oostende op om sancties te treffen.

Marie-Jeanne Becaus-Pieters van de Vlaamse Visveiling, die de vismijn uitbaat, sust. “We hadden vorig weekend sowieso al werken ingepland. Daarbij hebben we gemerkt dat er ingrijpender actie nodig was en zijn we deze week meteen begonnen aan die werken. De controleurs van het FAVV zijn vandaag langs geweest en hebben groen licht gegeven. Vanaf maandag wordt er dus weer vis geveild in Oostende”, klinkt het.

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier