Oostendse golfclub vernieuwt en breidt uit

© Foto WK
Redactie KW

In de Royal Ostend Golf Club (ROGC) langs de Koninklijke Baan zijn grote werken bezig. Het gelijkvloers met de clubshop, het sportief en administratief kantoor, de kleedkamers en het sanitair, wordt volledig gerenoveerd. De werken zijn in augustus van start gegaan en zullen eind maart af zijn.

De Koninklijke Golf Club is een nalatenschap van Leopold II, die er Oostende aantrekkelijker mee wilde maken voor Britse toeristen. Hij behoort tot de oudste golfbanen van België en volgens voorzitter Claude Barbier is het ook een van de mooiste clubs van het land. “Tot op vandaag is onze koning erevoorzitter”, zegt hij niet zonder trots. “De club werd officieel geopend op 1 juli 1903, al dateert het huidige clubhuis van 1918. Tijdens de wereldoorlogen bleef het gebouw immers niet gespaard van de Duitse vernielzucht.”

In 1918 werd het clubhuis een eerste keer verwoest en moest het volledig worden heropgebouwd. “En bij hun aftocht in ’44 hebben de Duitsers, die hier hun Kommandantur hadden ondergebracht, opnieuw grote delen van het clubhuis opgeblazen.”

FC De Kampioenen

Het clubhuis in Engelse stijl wordt nu in drie fasen gerenoveerd en krijgt meteen ook een kleine uitbreiding, wat de totale renovatie op ongeveer 500 vierkante meter brengt. “De eerste fase omvat een complete renovatie van het gelijkvloers, in een tweede fase wordt het restaurant uitgebreid. Met die nieuw aangebouwde vleugel, in twee bouwvolumes, keren we terug naar de originele oppervlakte van het clubhuis”, legt Claude Barbier uit.

De uitbreiding van het restaurant komt in het bovenste volume van de nieuwbouw. Onderaan zitten het sportief secretariaat met shop en het administratief kantoor, kleedkamers en sanitair. “Die waren zo stilaan een beetje ‘FC De Kampioenen-stijl’: zo’n mooie club niet meer waardig”, aldus de voorzitter. Op termijn wordt ook nog een derde bouwfase gerealiseerd, waarbij het clubhuis tot in detail zijn authentieke uitstraling terugkrijgt. “Maar tegen dan zijn we wellicht al vijftien jaar verder.” Alain Bossuyt, van het Roeselaarse architectenbureau Studio Plus Architecten, tekende het ontwerp uit.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier