Oostends kermismonument Fernand Vanhove (86) overleden

Fernand Vanhove koesterde zijn overwinningen als wielrenner, behaald in de naoorlogse periode. © Foto BVO
Redactie KW

Begin oktober is Fernand Vanhove, kermisman in hart en nieren, overleden.

Fernand Ferre Vanhove en zijn vrouw Elisabeth David maken deel uit van het collectieve geheugen van heel wat Oostendenaars. Tussen 1954 en 2010 baatte het echtpaar tal van kermisattracties uit. Ze waren meer dan een halve eeuw aanwezig op alle kermissen in de regio. Iedereen kent Ferre van het schietkraam, waarbij Fernand altijd punten gaf, zelfs al had de kermisbezoeker niet raak geschoten. Het kermisechtpaar was in de loop van de jaren ook verantwoordelijk voor bollo smitto, eendjes, botsauto’s, de rups, een slinger- en draaimolen, een attractie met cavia’s, een speelgoedkraam, … In de winter onderhield Fernand zijn woonwagens.

Carrière als wielrenner

Voorafgaand aan het leven op de kermis bouwde Fernand Vanhove een carrière als wielrenner uit. In de tweede helft van de jaren veertig reed hij tal van koersen, waarbij Fernand altijd het podium ambieerde. Een val op de wielerpiste Velodroom in het Oostendse Bosje (Maria Hendrikapark) betekende het einde van zijn sportcarrière.

Fernand Vanhove kende ook tegenslagen. Hij verloor enkele naaste familieleden. Als familieman had hij het daar erg moeilijk mee. “Papa was een uitzonderlijk man. Tot op het einde van zijn leven wou hij iedereen helpen”, reageert dochter Yannick Vanhove. De uitvaartdienst vindt plaats op donderdag 8 oktober om 10 uur in de Sint-Janskerk.

(BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier