Oostendenaar Dirk Angillis organiseert HMS Vindictive Memorial Run als eerbetoon

Redactie KW

De HMS Vindictive speelde in de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol in de strijd tegen de Duitsers, vooral bij de blokkade van de Oostendse haven op 10 mei 1918.

In Zeebrugge en in Oostende vind je een herdenkingsmonument en Oostendenaar Dirk Angillis, officier bij de Belgische Marine, kwam op het idee om een HMS Vindictive Memorial Run te organiseren. “Als liefhebber van militaire geschiedenis en nadat ik in Zeebrugge, voor de dienst, de ceremonie moest leiden tijdens St. George’s Day, was ik verwonderd over het feit dat weinig mensen wisten wat de betekenis ervan was. Zo kwam ik op het idee om iets te organiseren om de geschiedenis van de HMS Vindictive op een andere manier te herdenken.”

Jonge mensen

Dirk is een fervent jogger. “Toen de gerestaureerde boeg van de HMS Vindictive in Oostende een ereplaats kreeg op de Oosteroever, besloot ik een jogging te organiseren tussen de HMS Vindictive monumenten in Zeebrugge en Oostende”, vertelt hij. “Omdat een loopevenement vooral jonge mensen aantrekt, vind ik het een ideale gelegenheid om om de deelnemers een stukje belangrijke militaire én maritieme geschiedenis mee te geven. Tijdens de herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog wordt volgens mij te weinig aandacht besteed aan het maritieme aspect.”

Vier afstanden

Op 11 mei 2013 vond een succesvolle testeditie plaats voor de datum van 10 mei 2014 vastgelegd werd voor de HMS Vindictive Memorial Run. “Het wordt geen wedstrijd maar een eerbetoon aan de HMS Vindictive, waarbij de deelnemers, afhankelijk van hun mogelijkheden, kunnen kiezen tussen vier verschillende afstanden”, legt Dirk uit. “Vanuit Zeebrugge kan je starten voor de 25 km. In Blankenberge kan je starten voor de Ten Miles. In De Haan wordt de start gegeven voor de Ladies Run 9,5 km en vanuit Bredene kan je terecht voor de Start To Run van 5km. Er wordt gelopen op een prachtige parcours: strand, dijk, duinen en bossen.”

De deelnemers starten vrij tussen 17.30 en 18.30 uur. De aankomst bevindt zich op het einde van de Hendrik Baelskaai, bij het monument HMS Vindictive. Dirk hoopt dat loopfanaten massaal zullen deelnemen, voor de fun en uit respect voor het verleden.

(FRO-foto FRO)

Voor info of inschrijving kan je terecht op www.hmsvindictivememorialrun.com of bij Dirk Angillis 0486/99 85 16.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier