Oostende zoekt vrijwilligers voor schilderwerken Mercator

© BELGA
Redactie KW

Oostende gaat op zoek naar acht vrijwilligers om het zeilschip Mercator benedendeks verder af te werken na een lange renovatie.

De stad zoekt dus meteen naar een oplossing nadat burgemeester Johan Vande Lanotte vorige week met eigen ogen moest vaststellen dat de schilderwerken door een tekort aan budget maar half zijn uitgevoerd.

De renovatie van de Mercator loopt op zijn einde. Toch oogt de iconische driemaster uit de jaren ’30 nog niet bepaald fris. Dat komt omdat er in het budget enkel rekening is gehouden met de delen die dringend aan renovatie toe zijn. Daardoor zijn bepaalde delen netjes geschilderd maar ogen heel wat andere delen nog even verouderd als voorheen. Burgemeester Johan Vande Lanotte gaf vorige week meteen te kennen dat hij wou werken aan een oplossing. “Want zo kunnen we niet opengaan. Iedereen verwacht een geschilderd schip in het Mercatordok“, klonk het.

Oostende rekent op de hulp van acht vrijwilligers. Bedoeling is dat de ruimte benedendeks eerst ‘schilderklaar’ gemaakt worden. Gezien deze werken veel tijd in beslag zullen nemen, doet Oostende een warme oproep naar mensen die op vrijwillige basis daarbij een handje willen komen toesteken. Eens dat gebeurd is, kan er geschilderd worden en daarna worden de meubels en de museuminrichting teruggeplaatst. De schilderwerken zelf gebeuren door een gespecialiseerd decoratiebedrijf, maar ook bij het schilderen kan de kuststad helpende handen gebruiken.

De werken starten op 9 januari op de scheepswerf IdP en zullen acht weken duren. Het is de bedoeling dat de Mercator in april terugkeert naar zijn vertrouwde plaats in het Mercatordok.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier