Oostende zet lokfietsen in tegen fietsdiefstallen

Directeur integrale veiligheid Koen De Ruytter, korpschef Philip Caestecker, Steve Dorchain van de dienst integrale veiligheid en burgemeester Johan Vande Lanotte (v.l.n.r.) stelden het plan voor om fietsdiefstallen aan te pakken. (Foto HH)
Redactie KW

Oostende voert de strijd tegen fietsdiefstallen op met onder meer camera’s bij de fietsenstallingen, een verhoging van de pakkans met ‘lokfietsen’ en het nog meer aansporen van de bevolking om aangiften te doen.

In Oostende worden jaarlijks gemiddeld 654 fietsdiefstallen vastgesteld, maar wellicht doet slechts de helft van de gedupeerden aangifte. In vergelijking met de andere centrumsteden is Oostende niet de slechtste leerling van de klas, maar toch pas de achtste op 13 voor wat het aantal fietsdiefstallen in verhouding tot het aantal inwoners betreft.

Oostende breidt vooreerst het graveren of labelen van fietsen uit. Graveren is het boren van het rijksregisternummer van de eigenaar in het frame, het labelen is het aanbrengen van een sticker die quasi niet te verwijderen is met hetzelfde nummer Er komt wekelijks een derde markeermoment aan het stadhuis en er zullen ook markeeracties worden gehouden aan scholen, in wijken en bij bedrijven. Je zal voortaan het label ook digitaal kunnen aanvragen en zelf aanbrengen of laten aanbrengen door je fietsenhandelaar of in het Fietspunt aan het station. In de fietsenstallingen zullen regelmatig hangers aan niet-gemarkeerde fietsen worden gehangen om de mensen aan te sporen hun fiets te laten markeren. Er komen ook borden met vermelding van de graveer- en labelmogelijkheden.

Lokfietsen

De politie wil de pakkans verhogen door twee ‘lokfietsen’ in te zetten. Die zijn uitgerust met gps-systeem en kunnen dus worden getraceerd. Er wordt onderzocht of er extra toezicht kan komen en dat zal alvast gebeuren met extra camera’s aan de fietsenstallingen. Ook fietsen bij tweedehandswinkels zullen worden gecontroleerd en de tweedehandswinkels zullen worden aangespoord om de aan- en verkoop van fietsen te registreren.

Oostende wil de bevolking ook stimuleren om aangifte te doen van fietsdiefstal. Oostendenaars wiens gegraveerde of gelabelde fiets gestolen wordt, kunnen vanaf 1 april met hun aangifte zes weken lang gratis een fiets lenen. Deze fietsen zijn gemarkeerd en beschikken over een degelijk slot. Via hangers in de fietsenstallingen zullen de mensen ook gestimuleerd worden om hun fiets vast te maken aan de fietsbeugel. Bij een telling in januari bleek dat nu 71% dat doet, maar dat dus ook 29% hun fiets in een fietsenstalling plaatst zonder hem te sluiten of zonder hem vast te maken aan een fietsbeugel. Daar is dus nog ruimte voor verbetering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier