Oostende wint Prijs voor Digitale Communicatie

We zien v.l.n.r. webmaster Jan Dewulf, Ine Plovie van de dienst strategische coördinatie en schepen van Digitalisering Kurt Claeys van de stad Oostende met op de laptop het logo van open data of DO². (Foto HH)
Redactie KW

Oostende mocht woensdag de Prijs voor Digitale Communicatie in ontvangst nemen voor het vorige week gelanceerde open data-platform DO2.

Andere laureaten waren Ruimte Vlaanderen (digitale bouwaanvraag), OVAM (portfolio voor lokale besturen), het Agentschap voor Natuur en Bos (volg de boswachter op Twitter) en de stad Gent (Zonnekaart). Maar de vereniging voor overheidscommunicatie KORTOM en de Vlaamse ict-organisatie V-ICT-OR riepen Oostende uit als winnaar. “Ondanks grote concurrentie”, glundert schepen van Digitalisering Kurt Claeys (Open VLD).

“Oostende ging niet over een nacht ijs. Op vraag van gemeenteraadslid Björn Anseeuw (N-VA) bestudeerden we de mogelijkheden voor open data. De uitvoering liet een tijdje op zich wachten omdat er heel wat denkwerk aan vooraf is gegaan. Online ter beschikking stellen van gegevens is niet zo moeilijk. Oostende wilde vooral werk maken van het automatisch actueel houden van de data en het aanbieden van bruikbare formaten. We recycleren de gegevens van de website en bieden die aan in bruikbare sets. Het actueel houden van de informatie gebeurt door het bijwerken van de website van de stad. De prijs is een kroon op het werk”, stelt Kurt Claeys.

“Oostende beschikt over enorm veel gegevens. Met die schat aan informatie kunnen ook burgers, bedrijven en scholen aan de slag. Je kan bijvoorbeeld apps of websites bouwen. Die gegevens staan nu ter beschikking op de site www.oostende.be/DO2. Het is de bedoeling om het aanbod uit te breiden. Ook wie op zoek is naar specifieke informatie, kan dit via de site aanvragen. We onderzoeken dan de mogelijkheid om dit zo snel mogelijk aan te bieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier