Oostende wil tegen eind 2018 bijna 900 plaatsen in kinderopvang

18/04/17 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:06

Dat zijn er 142 meer dan tegenwoordig.

Oostende wil tegen eind 2018 bijna 900 plaatsen in kinderopvang

het Mispelplein op de wijk Stene waar in 2018 een nieuw kinderdagverblijf wordt gebouwd. © (Rio)

Om dit te realiseren wordt onder meer op het Mispelplein een nieuw kinderdagverblijf gebouwd.

"Volgens de maximale norm hebben 62,5 procent van de kinderen tussen 0 en 3 jaar nood aan een plaats in de kinderopvang", rekent bevoegd schepen Tom Germonpré voor. "Eén plaats biedt vaak oplossingen voor meerdere kinderen, want niet alle kinderen gaan voltijds naar de opvang. Als stadsbestuur hanteren we een sleutel van 1,5 kinderen per plaats en volgens de maximale norm moeten we dan 759 opvangplaatsen hebben. Volgens het Sociaal Steunpunt van de provincie - dat een sleutel van 1,2 gebruikt - moeten er 949 plaatsen voorzien zijn. Wij hebben er nu 813, waarvan 55 binnen de sector van onthaalouders die niet bezet zijn. We houden de doelstelling van 900 opvangplaatsen aan, wat voldoende is voor Oostende."

Betaalbaar

In september komen er 12 extra plaatsen in de Driewieler (Christinastraat) en 14 extra in de Mansveldstraat. In het voorjaar van 2018 is er uitbreiding met 66 plaatsen in CKG Kapoentje (Langestraat) en 24 in het nieuwe Wiegelied (Mariakerkelaan).

Momenteel voert het stadsbestuur besprekingen met een private partner voor de bouw van een kinderdagverblijf op het Mispelplein. "Al die investeringen zullen het totaal op 917 opvangplaatsen brengen, waarmee we onze doelstelling ruimschoots bereiken", zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. Volgens schepen Tom Germonpré wordt er ook een budget vrijgemaakt van 288.300 euro voor het inkomengebonden maken van een aantal private opvangplaatsen. Om alle kinderopvangplaatsen inkomen gerelateerd te maken - en dus voor iedereen betaalbaar - zou evenwel 1 miljoen euro nodig zijn.

(Rio)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!