Oostende wil carnavalsviering weer opwaarderen

Redactie KW

Het succesvolle Prinsenbal en de (her)verkiezing van Prins Boontje van zaterdag heeft bij de verantwoordelijke schepen van Feesten, Johan Vande Lanotte, een lichtje doen branden.

Tijdens de persconferentie omtrent het Bal Rat Mort én het carnavalsweekend stak de schepen zijn ambitie niet onder stoelen of banken. “Zoals eerder aangekondigd hebben we de carnavalsevenementen gebundeld in één spectaculair weekend. Het is echt onze ambitie er een echt driedaags feest van te maken vol sfeer, ambiance en plezier voor jong en oud.”

We pakken daarvoor op vrijdagavond uit met de plechtige aanstelling van alle prinsen en prinsessen, gevolgd door een optocht naar de Groentemarkt, waar de popverfbranding van Tjannie Carbon zal plaats grijpen. Nieuw is dit jaar een muzikale kroegentocht waarbij de carnavalisten, net als vroeger in de beroemde cimateirestoet, verkleed en met de traditionele cimateire, onder begeleiding van de Dixieland Streetband, een negental cafés, kriegen of tavernes zullen bezoeken. Het is de bedoeling meer burgers naar het carnaval te lokken, dit in samenwerking met de horeca.

Op zaterdag gaat de kindercimateirestoet uit, met vertrek op het Petrus en Paulusplein en apotheose op de Groentemarkt, met de popverbranding en optreden van Swoop. Net als de vorige jaren worden meerdere jeugdverenigingen verwacht en een paar honderd kinderen verwacht om verkleed mee op te stappen in de stoet met muziek en praalwagens.

Op zondag trekt de grote carnavalsstoet door de straten van Oostende. De nodige inspanningen werden geleverd om een 30-tal praalwagens en groeperingen aan te trekken voor de parade, die start aan Petit Paris en eindigt op de Petrus&Paulusplein.. Daar wordt het feest verder gezet tot ‘s avonds laat, in de feesttent op de Groentemarkt.”

Bal Rat Mort in Jamaica

Het Bal Rat Mort 2015 staat in het teken van ‘Carnaval in Jamaica’. Net als vorig jaar worden wulpse, zuiderse kostuums verwacht, al of niet zonder pluimen. Organisator Alain Tournoy hoopt tweeduizend warm te maken voor een spettrend feest in de ere-hal, met optreden van DJ Crazy Sir G en Coco Jr. die bekend staat voor zijn ritmische nummers. In de Delvauxzaal speelt het Sphinx Balorkest ten dans en wordt ook de maskerwedstrijd in het teken van Rat Mort en Jamaica georganiseerd. De winnaar mag op reis naar Jamaica.

(FRO)

>> Voor info kan je terecht op www.toerisme.oostende.be of www.carnaval.oostende.be.