Oostende wil aantal nachtwinkels beperken

Redactie KW

Oostende werkt aan een nieuw reglement om het aantal nachtwinkels op termijn in te perken. De bestaande nachtwinkels mogen blijven, maar voor nieuwe aanvragen komt er een perimeter.

Het reglement is goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen, maar de definitieve goedkeuring volgt nog in de gemeenteraad van 24 oktober. Tot voor kort was het niet mogelijk een reglementering rond nachtwinkels af te dwingen in toeristische zones, maar een recente wetswijziging bracht daar verandering in. Het Oostendse reglement zal inhouden dat erin het centrum maar één nachtwinkel mag zijn in een straal van 300 m en buiten het centrum één in een straal van 1.000 m. In het uitgaanscentrum zullen op termijn geen nachtwinkels meer mogelijk zijn.

Let wel: bestaande nachtwinkels – dat zijn er een 55-tal – mogen blijven tot ze ermee stoppen, ook als ze worden overgenomen. Maar nieuwe zaken zullen een vestigingsvergunning moeten aanvragen en bij het toekennen zal rekening gehouden worden met de afstandsregels. Bovendien moeten zowel de bestaande als de nieuwe nachtwinkels ook nog een uitbatingsvergunning aanvragen. De uitbatingsvergunning heeft betrekking op de verzekeringen, brandveiligheid, charter met het oog op het behalen van een kwaliteitslabel, bewijsstukken inzake betaling van sociale-zekerheidsbijdragen, eventueel een toelating van het FAVV.

Naar 25-tal nachtwinkels

“De bestaande nachtwinkels krijgen tijd tot 1 februari om hun uitbatingsvergunning aan te vragen”, legt burgemeester Johan Vande Lanotte uit. “Ik weet niet hoeveel er de vergunning zullen aanvragen en hoeveel er hem zullen krijgen. Bestaande zaken zonder uitbatingsvergunning moeten dicht. Nachtwinkels zijn nodig in de stad, maar momenteel hebben we er te veel om leefbaar te zijn. Dat leidt tot problemen allerhande. De politie gaat de nachtwinkels om de drie maanden controleren en stelt veel problemen vast. Op termijn moeten we tot een 25-tal nachtwinkels komen. Dan zal de sector ook leefbaar zijn.”

Nachtwinkels moeten gesloten zijn tussen 5 en 18 uur. Gewone winkels mogen tot 22 uur open zijn. Verkooppunten die geen horecazaak zijn, mogen bovendien tussen middernacht en 7 uur geen alcoholische dranken verkopen. De nieuwe reglementering moet uiterlijk tegen 1 mei van kracht zijn.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier