Oostende verliest haar kroon

Gillian Lowyck

Moet het project naar een Oostendenaar gaan omdat hij van Oostende is?

Het Thermae Palace en de Gaanderijen, aflevering… Ja, intussen ben ik de tel kwijtgeraakt. Met de komst van de Arabieren en de brief van Mark Vanmoerkerke zijn er weer verse verhaallijnen in deze trieste soap.

Het decor, een van de laatste plekken in de stad waar de grandeur, glorie en rijkdom van Oostende nog voelbaar is, brokkelt ondertussen verder af…

Moet het Thermae Palace naar een Oostendenaar gaan omdat hij van Oostende is?

Twee jaar geleden – rijkelijk te laat – werd de zoektocht opgestart naar een geschikte kandidaat om het Thermae Palace en de Gaanderijen te renoveren. De verkoop was een beslissing die veel stof deed opwaaien, want dat de stad zomaar haar paradepaardje in de etalage zette, was ondenkbaar. Maar kijk, we zijn intussen twee jaar verder en er is licht aan het einde van de thermen. In augustus zou er op de gemeenteraad een beslissing vallen.

Ik, en met mij veel Oostendenaars, zie het met lede ogen aan. Elke keer dat je langs de Gaanderijen wandelt, ziet het er slechter en slechter uit. Wat het kroonjuweel van Oostende zou moeten zijn, brokkelt langzaam maar zeker af. En dat al járen.

Mark Vanmoerkerke heeft als huidig uitbater de laatste jaren al veel geld gepompt in het Thermae Palace. Het lijkt dan ook logisch dat de renovatie naar hem zou gaan – zeker als je rekening houdt met het feit dat hij anders een schadevergoeding van 8 miljoen euro krijgt. Maar is dat een goed argument? Moet het project naar een Oostendenaar gaan omdat hij van Oostende is? Of moet het project gaan naar iemand die gewoon het beste voorstel heeft, los van waar die afkomstig is? Voor mij is alvast één iets duidelijk: er moet dringend, héél dringend, schot in de zaak komen.

Want terwijl er ‘gekonkelfoesd’ wordt, verliest Oostende zijn kroon.

En er is niet alleen veel geld mee gemoeid, maar ook veel politiek belang. Dat zorgt toch voor één zekerheid. Er valt een beslissing vóór de verkiezingen. Want hoe je het ook draait of keert, als beleidsmaker wil je het verval van de Gaanderijen niet op je geweten hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier