Oostende telt officieel maar tien nachtwinkels meer

Redactie KW

Oostende telt sinds 1 mei officieel maar tien nachtwinkels meer. De meeste bestaande nachtwinkels vroegen geen vergunning aan volgens het nieuwe reglement.

Oostende voerde een nieuw reglement in om het aantal nachtwinkels te beperken. Ze moesten een uitbatings- en een vestigingsvergunning aanvragen. In het centrum mag er maar één nachtwinkel meer zijn in een straal van 300 m, buiten het centrum maar één een straal van 1 km. Maar: de bestaande nachtwinkels mochten wel blijven bestaan. De beperking in afstand geldt enkel voor nieuwe zaken. Waardoor het aantal nachtwinkels dus geleidelijk aan kon verminderen.

Nu blijkt echter dat maar twaalf bestaande nachtwinkels hun vergunning hebben aangevraagd, waarvan er twee hun vergunning niet kregen omdat ze niet met alle reglementen in orde waren. Oostende heeft dus officieel maar tien nachtwinkels meer die vergund zijn of waarvan de vergunning binnenkort zal worden goedgekeurd: Ernest Feysplein 11, Nieuwpoortsesteenweg 120, Bronstraat 2, Langestraat 58, 68, 13 en 27, Dr. E. Moreauxlaan 49, Torhoutsesteenweg 88 en Van Iseghemlaan 76. Volgens de afstandsregels zouden er zelfs twee mogen bijkomen, onder meer op Zandvoorde.

Omgeschakeld naar dagwinkel?

Maar wat is er dan gebeurd met de 45 nachtwinkels die niet vergund zijn? “Ze zijn in elk geval voldoende geïnformeerd“, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Er waren vier vergaderingen en ze kregen allemaal een brief. Ik vermoed dat de meeste zullen omschakelen naar dagwinkel. Dan mogen ze van 5 uur ‘s ochtends tot 22 uur ‘s avonds open blijven. Mogelijk zijn er ook die geen vergunning hebben aangevraagd omdat ze dachten dat er niet gecontroleerd zal worden, maar dat is wel het geval. Er zijn voldoende politiemensen voorzien.”

Bij een eerste overtreding kan een boete van 200 euro worden opgelegd, bij een tweede overtreding 350 euro, bij een derde overtreding een tijdelijke sluiting en bij een vierde overtreding definitieve sluiting. “Wellicht zijn veel nachtwinkels eigenlijk verdoken werkloosheid“, aldus burgemeester Vande Lanotte. “Sommigen vonden het wellicht niet de moeite om zich in orde te stellen. Er zijn er wellicht ook die ons reglement boycotten en niet willen meewerken. Maar we zullen optreden.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier